KÉPGALÉRIA – klikk a képre!
Pap Lajos – ahogy a szakmában ismerik, Atya séf – a magyar cateringkonyhák világának elismert szakembere, egyéni stílusáról, kreativitásáról és hatalmas teherbírásáról ismert. Sokáig az egri Fehér Szarvas étterem konyháján dolgozott, majd később a budapesti La Fiesta konyhafőnökeként bontakozott ki. Az elmúlt években Németországban és Franciaországban dolgozott a legkülönfélébb konyhákon. Jelenleg a hazai Waldorf Catering csapatának tagja.
Pap Lajos felkereste felajánlásával a Máltai Szeretetszolgálatot, és séfekből, szakácsokból és segítőikből álló csapatával ezer adag kiváló minőségű sertéspörköltet készítettek. Dienes Ákos, a szeretetszolgálat munkatársa, aki korábban Pap Lajos kollégája volt, elmondta, Atya séf mottója, mely meghatározza munkáját, Gundel Károly egyik alapelve: „El kell telve lennünk a szolgálat eszméjének a magasztosságától, s attól a hittől, hogy az emberi életnek legmagasabb értéke az a munka és szolgáltatás, amelyet mások javára végzünk.”
„Atya séf munkásságát mindig is jó hangulat és parányi őrültség fűszerezte – talán ezért sikerült mindig kiváló csapatot építenie. Aki a keze alatt nevelkedett, szinte kivétel nélkül sokra vitte és viszi a szakmában. Én is szeretettel gondolok a közös munka éveire. Amikor leültünk beszélgetni a kivitelezés lehetőségeiről, a séf úr ránk bízta a célcsoport kiválasztását” – hangsúlyozta Dienes Ákos, aki az ebéd kiosztását szervezte.
Az ezer adag sertéspörköltet tarhonyával és savanyúsággal tálalva hét máltai intézményben osztották szét a rászorulóknak. A legnagyobb mennyiséget – mintegy ötszáz adagot – a fővárosi Kelta utcába, a családotthon mellett működő szociális konyhába szállították, ahol az otthonban lakók mellett több száz környékbeli rászoruló nyugdíjas és hajléktalan ember jutott meleg ételhez. Pátyon a fogyatékkal élő fiatalok és a nevelőszülői hálózat tagjai, a Miklós utcai szociális centrumban, valamint a Rákosrendező és a Nyugati pályaudvar között álló éjjeli menedékhellyé alakított vonatkocsikban fedél nélkül élők fogyaszthatták el a szeretettel és örömmel készült ebédet. A szállítóeszközöket részben saját forrásból fedezte a szeretetszolgálat, részben pedig a támogató vállalkozások biztosították.
Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fotó: Bakcsy Árpád
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria