Programok, élmények, fejlesztések a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Hazai – 2022. június 1., szerda | 16:40

Több mint 8 millió forint összegű támogatásban részesült a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata révén – adta hírül az egyházmegye. Magyar László intézményvezető számol be a fejlesztésekről.

A támogatás alapját az V. Adventi Jótékonysági Futás, valamint a IX. Székesfehérvári Jótékonysági Estély jelentette, amit az önkormányzat jelentős mértékben kiegészített.

A támogatásnak köszönhetően az ellátást igénybe vevők számára élményekben bővelkedő programokat szervezhettek, de az intézmény infrastruktúrájának fejlesztése is megvalósulhatott. Ezenkívül egy kerekesszékes ellátottak szállítására alkalmas autót is sikerült beszerezni. A támogatási időszak alatt kirándulások, szabadidős programok sokaságán vehettek részt a fiatalok, hiszen Pannonhalma, Budapest, Siófok, Zalahaláp, Gárdony, Sukoró, Börgöndpuszta és természetesen Székesfehérvár látnivalóiban gyönyörködhettek.

Külön fejlesztő, logopédiai, mentálhigiénés tanácsadószobákat tudtak kialakítani, ahol személyre szóló támogatásokat biztosítanak az ellátottak számára. A beszerzett hangszereknek, hangosításnak köszönhetően egyre több zenés-táncos foglalkozást tartanak, a fiatalok nagy örömére. A fejlesztő eszközök, konyhai eszközök, háztartási gépek a mindennapi rutinok gyakorlásába, a sütés-főzés élményeibe vezethetik be a fiatalokat, de arra is alkalom adódik, hogy karácsonyra hajléktalan embertársaik számára készíthessenek pogácsát, süteményt.

A lakhatásban támogatott emberek számára nagy előrelépést jelentett, hogy mosogatógéppel, mosógéppel, szárítógéppel, porszívóval gazdagodhatott az ellátás, amit már birtokba és használatba is vettek a lakók.

A nappali intézmény külső vakolatjavítása, festése nemcsak esztétikailag, de tartósság szempontjából is előrelépést jelentett. Az elmúlt időszak veszélyhelyzete rávilágított, hogy milyen nagy kincs az egészség, ezért komoly figyelmet szenteltek az egészségmegőrzésnek, az egészségügyi felméréseknek, sőt az eredmények alapján a gyógytorna biztosításával a mozgásképesség megőrzésének, fejlesztésének is.

A támogatási időszak utolsó „alkotása” a fiatalokkal közösen kialakított, megépített élménypark, a mezítlábas tanösvény, amire méltán lehetnek büszkék létrehozói, és amit szívesen ajánlanak a látogatóknak.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria