Rajtunk keresztül tud belépni az Isten a világba – Örömhírvétel ünnepe Nyíregyházán

Hazai – 2021. március 25., csütörtök | 17:00

„Az emberi világba belépő Krisztus hirdeti nekünk, hogy nyitva a mennyország, van lehetőség arra, hogy mindent újrakezdjünk, hogy krisztusi emberek legyünk, hogy úgy szeressünk, mint ő, olyan odaadással, nyitottsággal forduljunk a másik emberhez, ahogyan ő tette” – biztatott március 25-én, az Istenszülő Szűz örömhírvételének ünnepén Papp Tibor főhelynök a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban.

A reggeli istentiszteletet lítiával Kruppa Tamás parókus végezte a székesegyházban Orosz István Mokiosz diakónus szolgálatával, majd 10 órakor kezdődött az ünnepi Szent Liturgia, melyet Papp Tibor főhelynök vezetett.

Az örömhírvételről elmélkedve a szónok föltette a kérdést, mire is taníthat minket Mária igenje, mire tanít ez az ünnep, mit vihetünk belőle magunkkal mindennapjainkba.

Az emberi élethez mintha szükségszerűen hozzátartozna a vágy, hogy ha valamit elrontottunk, jóvátehessük vagy újrakezdhessük – kezdte szentbeszédét a főhelynök.

Ha bűneinkre, tetteinkre, szavainkra gondolunk, még erősebb bennünk a vágy: bárcsak teljesen tiszta lappal kezdhetnénk meg a következő órát, napot, életünk hátralévő részét!

A mai ünnep, Krisztus megfoganásának híre az igazi újrakezdésről szól. Az angyal tudtul adja Máriának, hogy a Szentlélek ereje árnyékozza meg. Az az erő, mellyel az Isten a kezdetek kezdetén teremtett a semmiből, és létrehozta ezt a világot. A teremtő, a teremtett világ, valamint az ember kapcsolatába bekerült bűn miatt azonban Isten majdnem teljesen elpusztítja az embert. De mégsem teszi meg, sőt, a szivárványt adja jelként az özönvíz végén, hogy mindig ott legyen az üdvösség történetében a remény: jóvá lehet tenni.

Az emberi világba belépő Krisztus hirdeti nekünk, hogy nyitva a mennyország, van lehetőség arra, hogy mindent újrakezdjünk, hogy krisztusi emberek legyünk, hogy úgy szeressünk, mint ő, olyan odaadással, nyitottsággal forduljunk a másik emberhez, ahogyan ő tette.

Ez az ünnep üdvösségünk kezdete: Krisztus ember alakjában belépve ebbe a világba a reményt adja át nekünk.

Ahogy az Istenszülő igenje, nyitottsága kellett ahhoz, hogy Krisztus belépjen a történelembe, pontosan ugyanígy a mi szeretetünkön, nyitottságunkon: rajtunk keresztül tud belépni az Isten a világba. Magatartása így példa a számunkra, hiszen amikor a becsületesség mellett döntünk, akkor is, ha a világ szemében az nem kifizetődő, ugyanaz a Lélek indít minket, mint aki az Istenszülőt indította az igenjére. Ha a munkánkat a lehető legbecsületesebben igyekszünk végezni, a saját talentumainknak megfelelően a legjobbat kihozva magunkból, ugyanaz a Szentlélek indít minket, aki új és jobb életet akar adni.

A királyi ajtón, melyen keresztül a szentélybe pillanthatunk be, épp az Örömhírvétel jelenetét láthatjuk, hiszen ezen keresztül juthatunk a mennyországba. S ehhez kellett Mária igenje: bár nem értette, igent mondott az Úr akaratára – zárta prédikációját Papp Tibor.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: P. Tóth Nóra

Fotó: képernyőkép

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria