Reverendát öltöttek a görögkatolikus papnövendékek Nyíregyházán

Hazai – 2020. november 24., kedd | 18:01

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet szemináriumi kápolnájában november 7-én négy másodéves papnövendék ölthette magára a reverendát. A szertartást Dobos András, a szeminárium rektora vezette, a reverendát öltött papnövendékekhez Horváth Tamás, a szeminárium spirituálisa szólt. Az eseményről Szakállas Csaba Renátó írt beszámolót.

A Görögkatolikus Egyház november 8-án emlékezik meg Szent Mihály és Gábor főangyalokról. A nyíregyházi másodéves papnövendékek számára idén különösen fontos volt ez a nap, hiszen az ünnep előesti vecsernyéjének keretében ölthették magukra a reverendát.

Az ünnep a világjárvány miatt teljesen zárt körű volt. Csupán az elöljárók és a papnövendéktársak voltak jelen a beöltözésen, a családtagok és a barátok élő közvetítésen keresztül csatlakozhattak. 

Egy papnövendék számára mindig nagy vágyódás és felkészülés előzi meg a reverendába öltözést. A második évfolyamosok számára ez az év meghatározó ünnepe, de talán egész kispapi életüket végigkíséri ez a jelentős esemény.

Mindannyiukban megfogalmazódnak ilyenkor a kérdések: Vajon milyen lesz ezután? Mit fognak érezni abban a pillanatban és mit mondanak majd mások, ha meglátják őket? Ezek a kérdések aztán idővel megválaszolják önmagukat. A legfontosabb, hogy tudják-e méltóan viselni a reverendát és hűen szolgálni Krisztust. 

Horváth Tamás spirituális atya felhívta a kispapok figyelmét arra, hogy ennek a ruhának naponta át kell alakítania őket. Engedniük kell, hogy mindennap krisztusivá formálja őket, s ezt kell sugározniuk a világ felé: talán a legnagyobb kihívás és küzdelem ez egy kispap életében.

A beöltözési alkalmat közös vacsorával zárták, melyet közvetlen beszélgetés követett az elöljárókkal és a növendéktársakkal.

A Görögkatolikus Papnevelő Intézet szemináriumi kápolnájában négy másodéves papnövendék ölthette magára a reverendát 2020. november 7-én: Szakállas Csaba Renátó (Pocsaj), Szűcs Róbert (Hajdúdorog), Tamás László (Máriapócs) és Kapin Jakab Miklós (Debrecen, Attila tér).

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Mikita Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria