Saját életéről mesélt az edelényi gyerekeknek Michael August Blume apostoli nuncius

Hazai – 2020. február 20., csütörtök | 11:22

Michael August Blume, hazánk apostoli nunciusa február 20-án azokban az edelényi székhelyű intézményekben tett látogatást, amelyek fenntartója a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye: az általános iskolában, a középiskolában, majd a kollégiumban és a tanodában.

Az iskolába érkező szentszéki nagykövetet Orosz Atanáz megyéspüspök mellett Ternyák Csaba egri érsek; Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke; Edelény város vezetésének képviselői, valamint az egyházmegye papsága és intézményvezetői is fogadták.

Az edelényi iskola énekkara és a rakacaszendi tagiskola tanulói műsorral köszöntötték a nunciust.

A Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában a február 17–21-ig tematikus hetet hirdettek, melynek mottója: „Minden általa és érte teremtetett” (Kol 1,16). A földrajzi hét keretében játékos vetélkedőt, ásványbörzét és számos előadást szerveztek a barlangászattól a modern gazdálkodási folyamatok bemutatásáig gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A tematikus hét második napján érkezett hivatalos látogatásra az iskolába Michael August Blume apostoli nuncius. A vatikáni nagykövet magyarországi kinevezése előtt több mint egy évtizedet töltött afrikai szolgálatban Beninben, Togóban, majd Ugandában. Ezekről az országokról fényképekkel illusztrálva mesélt az iskola tanulóinak. A nuncius a szegénység, az ivóvíz hiánya és a mindennapos zavargások következtében fennálló sajátos élethelyzetekre is rávilágított.

A hivatalos látogatás a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban folytatódott. A középiskola közössége egy héten át látható kiállítással tiszteleg Szent II. János Pál pápa emléke előtt, születésének századik évfordulóján. Edelény városát a szentté avatott egyházfő oltalmába ajánlották tavaly augusztusban.

A kiállítás kapcsán Michael August Blume munkásságának azon időszakáról mesélt a fiataloknak, amikor II. János Pál pápa mellett tevékenykedett.

Ezt követően a diákok bemutatták a pápai nagykövetnek a kiállítás interaktív részét is.

A délután folyamán a Szent Gábriel Ifjúsági Centrum és Kollégium lakóival, végül a tanodába járó gyermekekkel is találkozott Michael August Blume apostoli nuncius.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria