Sajópálfalán tartottak romapasztorációs képzést

Hazai – 2020. július 15., szerda | 11:27

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda idén már második alkalommal szervezett képzést lelkipásztori kisegítők és önkéntesek számára. A találkozót július 11–12-én tartották Sajópálfalán.

Közel húsz lelkipásztori kisegítő, egyházi intézményben dolgozó vagy önkénteskedő civil érkezett a sajópálfalai tréningre, négyen közülük Borsod megyei településekről.

A képzés első napján Hadnagy József, az Egri Roma Szakkollégium igazgatója, egyetemi docens tartott előadást, melynek során a közösségfejlesztésről és saját tapasztalatairól beszélt. Ismertette a magyarországi roma népesség főbb demográfiai jellemzőit, valamint szociális helyzetük mutatóit. Hadnagy József beszámolt arról is, hogyan kezdték el a Szala városrészt fejleszteni Egerben. A jelenlévők nagyon sok ötletet és tapasztalatot gyűjthettek, amit saját településükre is „hazavihetnek”, és hasznosíthatnak a jövőben.

A tréning második napján Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője lelkesítő gondolataival biztatta a jelenlévőket a saját településükön végzendő önkéntes munkákra. A hallgatóság megismerkedhetett a magyarországi cigányok legkisebb csoportjával, a beásokkal, akik közül az előadó is származik.

Az előadások után Szent Liturgia következett a sajópálfalai görögkatolikus templomban. A szertartást követően Balogh Győző János, a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs referense a görögkatolikus cigánypasztoráció történetét mutatta be a kezdetektől Sója Miklós tevékenységén keresztül egészen napjainkig.

A kétnapos tréninget közös imádsággal zárták a jelenlévők.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda/Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria