Segítség szeretettel és megértéssel – Lezárult a demenciával élőkért megvalósított INDA program

Hazai – 2021. május 27., csütörtök | 15:27

Véget ért a demenciával élőkért létre hívott Interprofesszionális Demencia Alapprogram (INDA), amelyet a Katolikus Szeretetszolgálat konzorciumi partnereivel, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel és a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthonával együttműködésben valósított meg. A program záróeseményét Székesfehérváron tartották május 20-án.

A hároméves program célul tűzte ki, hogy előmozdítsák hazánkban a demenciával élő idősekről való magas színvonalú gondoskodást. Társadalmi érzékenyítő kampányokat szerveztek, tájékoztató kiadványokat készítettek, és kialakították az úgynevezett Alzheimer Café-hálózatot Magyarországon. Helyi szinten hatékony demenciaprogramok indítását segítették, és szorgalmazták a szakemberek és a társadalom, illetve a generációk közötti párbeszédet, hogy elősegítsék a prevenciót, másrészt javítsák az érintettek és a gondozó családok életminőségét.

A Székesfehérváron tartott rendezvényen elsőként Spányi Antal megyéspüspök, az INDA program egyik fővédnöke szólalt fel. Gratulált a projekt megvalósítóinak, hogy feltárva a gondozó családok helyzetét, olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek jelentős segítséget jelenthetnek a demens betegeknek és gondozóiknak, hozzátartozóiknak. „A demencia nem szégyellni való, hanem egy olyan állapot, amely az élet velejárója. Az életkor növekedésével a beteg állapot is hosszabban tart. Közösen kell keresnünk az utat, mert a társadalomnak is kötelessége odaállni ezek mellé a családok mellé, a lehető legjobban megoldani e nehéz problémát. Hisz az az ember, aki demenciával él, talán már fel sem fogja a segítséget, csak azt érzékeli, hogy szeretettel és megértéssel veszik-e körül” – mondta a püspök.

A demencia népegészségügyi prioritás – világszerte 50 millió fő érintett, és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez a hetedik a vezető halálokok sorában.

Hazánkban 250 ezer körül lehet a betegek száma. Nagyjából egymillió azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen módon családtagként, barátként vagy hozzátartozóként érintettek. A hosszú kórlefolyás során a betegséggel élő emberek és az őket gondozó családtagok számára egyaránt fontos, hogy szakmai és emberi segítséghez jussanak a szociális és az egészségügyi ellátórendszerben.

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeiben évtizedek óta kiemelt fontosságú, és a szakmai módszertani munka fontos része a személyközpontú gondozási modellek alkalmazása. Ezért a korábbi INDA program során többek között szakemberek képzését és továbbképzését valósították meg; új szakma lett a demenciával élő betegek gondozása.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója szerint azonban az egész társadalmat kell ismerethez juttatni, mert a demencia problémájával mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni. „Készítettünk egy felmérést, hogy mérjük a saját munkánkat, eredményeinket. Székesfehérváron sok minden történt, például médiakampány zajlott, amelyen belül több olyan összefoglaló jelent meg a demencia témájában, ami eljutott a város polgáraihoz. Ezzel reagáltunk arra a problémára is, hogy a demencia tabutéma. Megnyílt a lehetőség, hogy az érintettek ezt mára ne szégyenként éljék meg… Ez a város kiváló példáját adta annak, hogyan lehet erről a betegségcsoportról minél több információt átadni, minél szélesebb körben” – hangsúlyozta a főigazgató, majd beszélt arról, hogy a témában együttműködő szervezetek mellett olyan partnereket is megkerestek, akik munkájuk során találkoznak, találkozhatnak demenciával küzdő beteggel.

A hároméves INDA program keretében a demencia betegség fokozatait bemutató kisfilmek is készültek, amelyeknek főszereplője Koltai Róbert Jászai-díjas színművész, akinek a projekt zárórendezvényén rövid zenés-verses összeállítását is meghallgathatták a résztvevők.

A zárórendezvényről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

A projektről bővebben a www.demencia.hu honlapon, illetve az INDA program közösségi oldalán is olvashatnak.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria