Srí Lanka külügyminiszterével találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke

Hazai – 2019. június 14., péntek | 14:44

A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására június 12. és 16. között Magyarországra látogat Tilak Marapana Srí Lanka-i külügyminiszter.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke június 14-én, pénteken, Budapesten találkozott a külügyminiszterrel, aki köszönetet mondott Magyarország és a Magyar Katolikus Egyház együttérzéséért és segítségéért, amelyet a húsvétvasárnapi terrortámadást követően az áldozatok családtagjainak és a rászorulóknak nyújtott. Az ázsiai ország nagyra értékeli az erkölcsi és anyagi támogatást.

Az április 21-én, húsvétvasárnap reggel, Srí Lankán elkövetett terrortámadás kifejezetten keresztények ellen irányult. Az ország lakosságának körülbelül 7 százaléka keresztény, legnagyobb részük katolikus vallású.

Magyarország kormánya 20 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyt ajánlott fel Srí Lanka számára, ebből a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága felajánlása 9 millió forintot tesz ki. Ezt egészíti ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter döntése értelmében további 11 millió forint gyorssegély, amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia segítségével kerül majd Srí Lankára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az adományt saját gyűjtésével együtt küldi el a rászorulóknak.

Budapest, 2019. június 14.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa június 9-ig, pünkösdvasárnapig bezárólag gyűjtést hirdetett Srí Lanka-i testvéreink megsegítésére és a károsodást szenvedett templomok helyreállításának támogatására az alábbi bankszámlaszámon keresztül:

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104–18181490–14000003.

Külföldről az alábbi IBAN-számra lehet utalni:
HU 70 1110 0104 1818 1490 1400 0003 (SWIFT kód: CIBHHUHB)
(CIB Bank Zrt. 1027 Budapest, Medve utca 4–14.)

Bár a gyűjtés lezárult, a folyószámla még él, tehát aki most döntene úgy, hogy ilyen módon segítené a rászorulókat, az megteheti – mondta el szerkesztőségünknek Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria