Szeged-Csanádi Egyházmegye – Rendelkezések a járványügyi korlátozások részleges feloldásáról

Hazai – 2020. május 8., péntek | 12:20

A Szeged-Csanádi Egyházmegye rendelkezését adjuk közre.

Kedves Paptestvérek!

A koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben átléptünk a védekezés második szakaszába. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében ez többek között azt jelenti, hogy 2020. május 9-én estétől ismét lehetőség van templomainkban az eucharisztia, a szentmise ünneplésére a hívő közösség részvételével, a polgári hatóságok előírásainak betartásával. Különösen a következőkre hívom fel a figyelmet:

– A szenteltvíztartó legyen üres, száraz, gyakran fertőtlenített (mivel sokan gépiesen, rutinból is hozzáérhetnek).

– A templom bejáratánál kézfertőtlenítésre alkalmas szer legyen elhelyezve.

– 65 év feletti hívek nincsenek „eltiltva”, de lehetőleg ne vegyenek részt a szentmisén saját érdekükben és a közösség védelmében. Ajánljuk a 65 év feletti híveknek, hogy kérjenek meg egy családtagot, szomszédot vagy ismerőst, hogy képviselje őket a szentmisén.

– A szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés továbbra is érvényben van mindenki számára.

– Szájmaszk használata kötelező (a pap és a kántor kivételével).

– Lehetőleg minél kevesebb közösségi ének legyen a szentmisén.

– Csak minden második padot vagy széksort használják, megfelelő (2 m) távolság betartásával. Szorosan egymás mellett csak az egy háztartásban élők üljenek.

– Az áldoztatás csak kézbe történhet, úgy, hogy az áldoztató ne érjen az áldozó kezéhez. Az áldoztatónak szájmaszkot kell viselnie áldoztatáskor (a papnak is). Az áldoztató áldoztatás előtt és után fertőtlenítse a kezét (világi áldoztató és a pap is).

– Perselyezés ne legyen, az adományokat a szentmise végén a kijárat közelében elhelyezett gyűjtőládába vagy kosárba tegyék a hívek. Érdemes ott a plébánia bankszámlaszámát feltüntető lapokat is elhelyezni, mely rámutat a banki átutalás lehetőségére.

– Az általános feloldozás továbbra is lehetséges, akár a szentmise bevezető, bűnbánati részében is, ott viszont tilos, ahol televíziós vagy internetes közvetítés van.

– A szentmisében az Úr imáját követően a béke jele ne a kézfogás legyen, hanem az egymás felé történő fejhajtás. Erre mindig előre hívjuk fel a figyelmet.

– Ahol a körülmények lehetővé teszik (különösen ahol a nyári időszakban egyébként is szokás) az időjárás függvényében lehetőség szerint szabadtéren legyen a szentmise a biztonsági előírások betartásával.

– Temetéseken a ravatalozó használata továbbra is tilos. A ravatalozó előtt, amennyiben elegendő szabad terület van, lehet végezni a szertartást a védőtávolság betartásával. A sírnál is hívjuk fel a figyelmet a megfelelő távolság megtartására.

– A járványhelyzetre vonatkozó többi rendelkezés változatlan.

Szeged, 2020. május 8.

Dr. Kiss-Rigó László
püspök

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria