Székesfehérvár díszpolgára lett Spányi Antal püspök

Hazai – 2018. augusztus 23., csütörtök | 10:51

Augusztus 20-án ünnepi közgyűlést tartott Székesfehérvár Önkormányzata. A közgyűlésen adták át a városi kitüntetéseket, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a város díszpolgára lett.

Székesfehérvár számára augusztus 20. kiemelt ünnep: 1938-ban a koronázóvárosban emelték nemzeti ünnepi rangra Szent István napját. Idén a tiszteletadás résztvevői a Fehérvári királyok menetével – a történelmi óriásbábokkal, a hagyományőrzőkkel és a Kárpát-medencei meghívott vendégekkel – indultak a Nemzeti Emlékhelyről a Szent István térre, a díszközgyűlés helyszínére. Az ünnepi rendezvényen a székesfehérvári Hermann László Kamarazenekar Esterházy Pál herceg kantátagyűjteményéből az Ave maris stella – Üdvözlégy, tengernek csillaga című himnuszt, majd Giuseppe Verdi Ave Mariáját adta elő.

Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszéde elején felidézte, hogy 75 évvel ezelőtt, 1943-ban állították fel a mára a város jelképévé vált Országalmát, azaz Ohmann Béla Fehérvári jog című alkotását. Ennek kapcsán a városvezető emlékeztetett arra, hogy a fehérvári jog a középkori Magyarország városainak jogalapja volt, hiszen egy település csak akkor vált igazi várossá, ha „fehérvári jogot” kapott, ezzel emelkedve ki az egyszerű települések közül. Székesfehérvár, az első igazi magyar város jogállása alapozta meg tehát a szabad királyi városi rangot, melynek kapcsán a kiválóságot, a kiválóságra törekvést jelölte meg célként.

Cser-Palkovics András ismertette a közgyűlés döntését, melyben a 2022-es esztendőt Székesfehérvár képviselői ünnepi emlékévvé nyilvánították, az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulója alkalmából.

A rendezvény a város díjainak átadásával folytatódott. Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntették ki Spányi Antal megyéspüspököt, aki 2003 óta főpásztora Székesfehérvárnak. Megértéssel fordul az emberekhez, igyekszik mindenkivel szót érteni, szót váltani. Mint a Katolikus Karitász elnöke, irányítja az Egyház országos szociális és karitatív szolgálatát; továbbá nagy hangsúlyt fektet a keresztény magyar kultúra őrzésére és a magyar nyelv ápolására. Küldetésének tekinti, hogy Szent István városában kegyelettel ápolják a magyar államiság kezdeti időszakának emlékeit. A nagy elődök hitét és szellemi erejét viszi tovább, mint Prohászka Ottokár.

Forrás: Székesfehérvár.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bácskai Gergely, Molnár Artúr, Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria