Szent Erzsébet rózsája az esélyegyenlőségért

Hazai – 2008. november 14., péntek | 13:51

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1999-ben alapította a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A díj átadására immáron kilencedik alkalommal kerül sor jótékonysági műsor keretében november 16-án Budapesten. Az est bevételét a püspöki konferencia az idei évben az alsószentmártoni Szent Márton Caritas Alapítvány javára ajánlja fel.

Az Árpád-házi szent legendájára utaló kitüntetés az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál, hogy ébren tartsa az együttérzés, a felebarátaink iránti felelősség és az önzetlen cselekvő szeretet keresztény eszményét az egyénekben és a közösségekben.

Az est bevételét a püspöki konferencia az idei évben az alsószentmártoni Szent Márton Caritas Alapítvány javára ajánlja fel. Alsószentmárton olyan település Dél-Baranyában, ahol kizárólag cigányok élnek, de már a szomszédos településeken is egyre nagyobb mértékben, közel nyolcvanszázalékos arányban részesednek a lakosság körében. Alsószentmártonban sokácok (horvátok) éltek 1975-ig, munkaalkalom híján azonban a fiatalok elvándoroltak. A faluszéli cigánytelep lakói állami kölcsönnel vették meg az üresen maradt házakat a telepfelszámolási program keretében. Akkoriban, főként segédmunkásként, a cigányoknak még volt kereseti lehetőségük a nagyvállalatoknál, de az 1989-es összeomlás munkanélküliséget zúdított a falura.

A Szent Márton Caritas Alapítvány célja a társadalom perifériájára szorult csoportok – cigányok, tartósan munkanélküliek, veszélyeztetett fiatalok – társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a halmozottan hátrányos helyzetű térség lakosainak szociális, egészségügyi és kulturális segítése, a nehézségek miatt széthullással fenyegető családok összetartása. A szervezet mozgó jogsegély- és szociális tanácsadó szolgálatot működtet a térség falvaiban, óvodát tart fenn, és az iskolai felzárkózást elősegítő „tanodájában” alternatív oktatási programokkal szolgálja a cigány fiatalok társadalmi integrálódását.

Szent Márton Caritas Alapítvány (7826 Alsószentmárton, Alkotmány u. 9., Tel.: 72/569-004 Fax: 72/569-005)
Számlaszám: Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet 50600014-30077416-53000017

MKPK/Magyar Kurír

Kép: uj.katolikus.hu