Szent II. János Pál ereklyéje a terézvárosi templomban

Hazai – 2021. augusztus 9., hétfő | 12:45

Szent II. János Pál pápa-vérereklyét kapott ajándékba a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia közössége. A relikviát Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adta át a Horváth Zoltán plébános által vezetett négyfős küldöttségnek augusztus 4-én Krakkóban.

A terézvárosi Szent Teréz-templom bal oldali mellékoltárán a Czestochowai Fekete Madonna kegyképének egy másolata található; fölötte a Pollák Mihály által tervezett oltár, melynek oltárképe – Schöfft József alkotása – Szent István királyt ábrázolja, amint felajánlja a Szent Koronát a Mennyekbe Felvett Boldogasszonynak. Régóta itt imádkozzák hétfőnként, októberben pedig mindennap papok és hívek együtt a rózsafüzért; péntekenként pedig az Irgalmasság rózsafüzérét.

Amikor 2014-ben, Irgalmasság vasárnapján Ferenc pápa szentté avatta II. János Pál pápát és XXIII. János pápát, a terézvárosi templom e mellékoltárának két oldalára került a két szent pápa szentképe, amely előtt azóta is sokat imádkoznak a hívek.

A budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia imacsoportjának kezdeményezésére Horváth Zoltán István protonotárius kanonok, esperes, plébános levélben fordult II. János Pál egykori titkárához, Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsekhez, hogy küldjön Szent II. János Pál-ereklyét a templom közösségének. A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után Dziwisz bíboros titkára telefonon jelezte, hogy a nyugalmazott érsek szívesen adná át személyesen a relikviát Krakkóban.

Horváth Zoltán atya – négyfős plébániai küldöttség kíséretében – augusztus 4-én Krakkóba látogatott, hogy étvegye Stanisław Dziwisz bíborostól Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét  a budapest-terézvárosi templom és közösség számára.

A szermélyes találkozón a nyugalmazott krakkói érsek többek között Szent II. János Pál pápáról és a terézvárosi plébánia életéről beszélgetett a küldöttség tagjaival.

A vérereklyét a tervek szerint október 22-én, Szent II. János Pál pápa emléknapján helyezik el ünnepélyesen a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Jasna Gorai Fekete Madonna kegyképe és II. János Pál pápa szentképe közelében.

Forrás: Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia

Fotó: Topor Márta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria