Szent Katalin idősgondozási programot indít a Győri Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2021. július 27., kedd | 12:42

2021 nyarán, a koronavírus-járvány enyhülésével, gondos, megfontolt előkészítő háttérmunka után Szent Katalin idősgondozási programot indít a Győri Egyházmegyei Karitász, hogy hatékony segítséget és lelki támaszt nyújtson idős, beteg, elmagányosodott embertársaink részére, illetve hogy ösztönözze a helyi önkéntes csoportok által jelenleg is végzett idősgondozási tevékenységet.

A szervezet elkötelezettsége az idősek segítése iránt nem új keletű: hat évvel ezelőtt, 2015-ben részt vettek a Katolikus Karitász által meghirdetett Olajfa programban, mely az önkéntes időslátogatás szervezett formáit ismertette meg az érdeklődőkkel. A tapasztalatokat felhasználva, valamint támaszkodva egyik – idősgondozási képzést végzett – kollégájuk szaktudására, idén júniusban elindították a Szent Katalin idősgondozási programot.

Tevékenységük nem minősül professzionális ellátói vagy ápolói tevékenységnek, szolgálatuk a személyes időslátogatás keretein belül marad, melyet apróbb ház körüli teendők elvégzése, kisebb takarítási munkák, egészségügyi séta, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, valamint személyre szabott elbeszélgetés formájában valósítanak meg.

A Karitász hitvallása nyomán ez utóbbi a legfontosabb vállalásuk, hiszen a segítő és rászoruló közötti személyes bizalom minden szeretetszolgálat alapja. Példaképük ebben Sienai Szent Katalin, aki csodákkal kísért élete során mindig a konfliktusok feloldására és az ellentétek kiengesztelésére törekedett – ezért választották őt a program patrónusának.

Az idősgondozási program jelenleg Győr Megyei Jogú Város belterületére korlátozódik, melyet két kollégájuk mellett egyelőre három önkéntessel végeznek.

Szeretettel várják azon önkéntesek jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek idős embertársaink segítő szolgálatára.

További információ és jelentkezés a szocialis@gyorikaritasz.hu e-mail-címen, illetve a +36-96/283-038 telefonszámon lehetséges.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria