Szentmisével ünnepelték Szent László királyt, a Kaposvári Egyházmegye védőszentjét

Hazai – 2022. június 29., szerda | 11:13

Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét június 27-én – Szent László király ünnepén – a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét megelőzően rekollekcióra hívták az egyházmegye papságát, melyen Szocska A. Ábel OSBM nyíregyházi megyéspüspök tartott előadást.

A görögkatolikus püspök a keleti és római rítus közötti különbségekről beszélt tanításában, valamint a keleti egyház papi hivatásának megéléséről.

A rekollekciót követően a papság átvonult a Nagyboldogasszony-székesegyházba, az ünnepi szentmisére.

Az embert nem a születés, a földi rang avatja előkelővé, hanem a szellem és a jellem”

– kezdte prédikációját Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

„A mai ünnepen Szent Lászlót állítjuk lelki szemeink elé. Az ő szellemét, jellemét. Ki is volt ő valójában? Mit jelent ő számunkra napjainkban?”

Ő az a szentünk, aki nagyapja megvakíttatóját és elüldözőjét is a magyar szentek közé emelte. Micsoda jellem! Példaértékű. Ehhez valószínűleg nagy szüksége volt az alázatra. Harcosként tartjuk számon, karddal és bárddal a kezében ábrázoljuk, lovagkirálynak nevezzük őt.

Fegyelmezett és következetes ember volt, igazi vezető. Éppen a vezetőknek kell hogy az egyik legjellemzőbb vonása legyen az alázat. Igazán a nagy emberek tudnak alázatosak lenni. Alázat kellett ahhoz is, hogy – ahogyan a Képes krónika leírja –

sosem viselte a koronát, mert azt mondta, hogy a mennyei koronára vár.

Alázatra volt szüksége ahhoz, hogy erős kézzel kormányozzon, s ez kell, hogy példa legyen számunkra is.

Az, aki vezetőként nem alázatos, nincs tisztában azzal, mit mond a Szentírás: a hatalmat a vezetők felülről kapják – legyen az egy nagymama, aki erős kézzel összefogja a családot – a hatalmát Istentől kapta; legyen az egy vállalkozó, aki jól létrehozott és működtet egy vállalkozást. Téved, ha azt gondolja, hogy az pusztán saját rátermettségének az eredménye. Politikusaink szintén hatalmat kaptak, hogy kormányozzák országunkat – ha úgy gondolják, hogy nem Isten adott nekik ehhez hatalmat, tévednek.

Ha mi, püspökök, papok nem vagyunk tisztában azzal, hogy fentről kaptuk hatalmunkat, akkor nem vagyunk méltók a feladatra.

A Szentírás szépen beszámol arról, hogy

nincs hatalom mástól, csak Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett”.

Jézus azt mondja tanítványainak: „Hatalmat adtam nektek. Hatalmat arra, hogy betegeket gyógyítsatok; kígyókat, skorpiókat vegyetek a kezetekbe, és nem fog nektek semmi sem ártani.” Azt mondja azonban Jézus, hogy ne ennek örüljünk, hanem annak, hogy

nevünk fel van jegyezve a mennyek országában

– fogalmazott Szocska A. Ábel prédikációjában.

A teljes szentmise megtekinthető itt:

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria