Szentségimádási napot tartottak a győri szemináriumban

Hazai – 2020. március 21., szombat | 13:32

A győri szeminárium szentségimádási napja március 7-e. Aquinói Szent Tamás korábbi liturgikus ünnepe minden évben kiemelt dátum a Brenner János nevét viselő papnevelő intézetben. Ilyenkor a szeminaristák egy egész napot töltenek a szentségi Jézus jelenlétében.

A szentségimádási napra a csallóközi kegyhelyről érkezett Srankó László bacsfa-szentantali plébános, aki a szeminaristáknak reggel szentmisét celebrált, majd elmélkedéseket tartott a megújult szemináriumi kápolnában.

Srankó László felelevenítette a hajdani győri Könnyező Szűzanya-búcsúk élményteli pillanatait, amelyeket gyermekkorában élt át, és amelyek segítették papi hivatásának kialakulását is.

Elmélkedéseihez Aquinói Szent Tamásnak az Eucharisztiáról szóló költeményei nyújtottak alapot. A bacsfa-szentantali plébános felhívta a kispapok figyelmét, hogy nagy ajándékot kaptunk Istentől azáltal, hogy a kenyér és a bor színében köztünk maradt testével és vérével.

Szeminaristaként, később pedig papként fontos, hogy ez a hit elevenen megmaradjon bennünk, és mindig kellő bűnbánattal és méltósággal vegyük magunkhoz az Eucharisztiát – mondta.

Elmélkedésében Urunk színeváltozásának evangéliumi elbeszélését elemezve rámutatott, hogy a szentmisében mindannyian felmegyünk a Tábor-hegyére, ahol megláthatjuk Jézus Krisztusban az ő isteni dicsőségét.

A szentségimádási nap folyamán lehetőség nyílt egyéni csendes imádkozásra, valamint a szentgyónás elvégzésére is. A nap az esti dicséret elimádkozásával zárult, majd a jelenlévők Szűzanya-köszöntőt imádkoztak a székesegyházban a győri könnyező kegykép előtt.

A szeminaristák számára jó alkalom volt ez a nap, hogy erőt merítsenek az Oltáriszentségből a bűnbánathoz és az önmegtagadáshoz, a húsvétra való előkészület idején.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria