Szenvedélybeteg-segítő szolgálatok munkatársai számára rendeztek konferenciát Egerben

Hazai – 2022. május 23., hétfő | 9:41

Trauma – Krízis – Szenvedélybetegség címmel szerveztek szakmai konferenciát május 12-én az Egri Főegyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának munkatársai a gyermekvédelemben tevékenykedő mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok és pedagógusok számára.

Az egri Líceum dísztermében május 12-én rendezett konferencián a gyermekkori traumatizáció hosszú távú következményeiről, a telefonos és az online kríziskezelés hatékonyságáról, továbbá a komlói Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány terápiás módszereiről esett szó.

Kohári Szilvia, az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője rámutatott, hogy a szenvedélybetegség az egész családot, a lakóközösséget és a munkahelyi közösséget is érinti, illetve felelevenítette, milyen lehetőségeik voltak a Covid-19-járvány idején a kapcsolattartásra és segítségnyújtásra.

Hoffmann Katalin felnőttekkel foglalkozó klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus hangsúlyozta: mind a szenvedélybetegség kialakulásában, mind a felépülési folyamatban központi szerepet tölt be a család. A gyermekkori traumatizáció hosszú távú következményei között kiemelte a felnőttkori depressziót, a szorongásos zavarokat, az alvászavart, a borderline személyiségzavart. A kisgyermekkorban elszenvedett bántalmazás, abúzus, rossz bánásmód, fizikai vagy lelki elhanyagolás kihat az egész felnőttkorra, ezért fontos, hogy minél előbb szakember segítsen a traumát feldolgozni. Gyakori tapasztalat, hogy egy szenvedélybeteg családban felnövő gyermek maga is szenvedélybeteg felnőtté válik.

Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, pár- és családterapeuta, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője megdöbbentő adatot közölt: 2021-ben 1300 fiatal hívta fel öngyilkossági gondolatokkal a krízisvonalat. Előfordul, hogy 11-12 éves fiatalok, de többségében a középiskolás korosztály kér ily módon segítséget az éjjel-nappal ingyenesen hívható 116-111-es telefonszámon.

Pataki Zoltán addiktológiai konzultáns, a 30 éves fennállását ünneplő komlói Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány terápiás módszereit mutatta be. A közösségben a felépülőben lévő függőket megtanítják arra, hogyan lehetnek őszinték saját magukkal, a környezetükkel, és mit tehetnek azért, hogy megtörjék a családi mintákat.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: RÉV Facebook, Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria