Szintet lépett a Győri Egyházmegyei Karitász harkai Kuckó-projektje

Hazai – 2021. június 28., hétfő | 17:31

Foglalkoztatóavatóval és jótékonysági koncerttel ünnepelte június derekán a Győri Egyházmegyei Karitász, hogy harkai csoportjának és a környékbeliek széles összefogásának köszönhetően szintet lépett a fogyatékkal élő helyi fiatalok segítése.

A Kuckó-projekt története 2016-ra nyúlik vissza, amikor a Győri Egyházmegye akkori vezetése, Pápai Lajos püspök, Szabó György karitászigazgató, Németh Antal harkai esperes-plébános, illetve Dobos Tiborné Gyöngyi harkai karitászcsoport-vezető közös gondolkodásba kezdett egy fogyatékkal élőket foglalkoztató segítő ház tervéről.

A helyi közösség által erre a célra felajánlott harkai plébániaépület átalakítási tervei két évvel később készültek el. Célja a fogyatékkal élők nappali ellátásának helyi megvalósítása, amit Veres András győri megyéspüspök és Lőrincz Attila karitászigazgató is támogat.

A folyamatosan zajló háttérmunka most új szakaszba lépett: a fogyatékkal élő gyermekekből, szüleikből és segítőikből formálódó, évek óta terápiás foglalkozásokon részt vevő közösség új otthont kapott egy soproni család magánfelajánlásából egészen addig, míg megvalósul a plébánia átalakítása.

A június 17-én tartott megnyitón beszédet mondtak Németh Antal atya, Lőrincz Attila, Dobos Tiborné, valamint Kovácsné Horváth Ildikó és Sulyok Andrea szülők. Az ünnepséget Tóth Bence szavalása, valamint Gyulai Melinda hegedűművésznek a Gida-pataknál felhangzó játéka tette szebbé.

A Kuckó csinosítását a lelkes szülőcsapaton túl Sulyok Andrea segítette, aki a fiatalok által korábban készített munkadarabokból ízléses bemutatósarkot varázsolt. A most megnyílt Kuckóban a fiatalok folytatni tudják az iskolában megtanult szőnyegszövést és kosárfonást, új területként pedig a keramikus szakmát próbálják ki. Az első foglalkozásokhoz a győri karitászközpont biztosítja az alapanyagokat, emellett segítséget nyújtott az elmúlt hetek szövőszék-felajánlásaiban is.

Az összefogás részeként június 19-én jótékonysági koncert keretében hangzottak fel Zorán-dalok a harkai Szent Péter és Pál-templomban. Az est előadói, Orbán Júlia (vers), Haász Sándor (ének) és Kedmenecz József (gitár) az első hívó szóra elvállalták a koncertet, melynek bevezetőjeként Dobos Tiborné beszélt az est létrejöttének céljáról, majd a szülők nevében Kovácsné Horváth Ildikó szólt a vendégekhez. Ezt követte Vilmánszki Dórika megható verse a másságról, majd Sulyok Andrea mesélte el az adománygyűjtő perselyre írt szöveg és a résztvevőknek ajándékozott (a fiatalok által festett) kövek történetét. Hangsúlyozta, a rendezvény fontos távlati célja a társadalmi érzékenyítés, hiszen a fogyatékosság nem egy különös, furcsa állapot, hanem olyan életjelenség, ami itt van köztünk a mindennapokban, és amitől csak addig idegenkedünk, amíg bezárjuk a szívünket. A jótékonysági koncert során 156 ezer forint gyűlt össze a Kuckó támogatására.

A kuckó szó magában foglalja a melegséget, a törődést és a szeretetet, melyet a segítők reményei szerint minden résztvevő megízlelhet a foglalkozások során.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász / Harkai karitászcsoport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria