Szívvel, lélekkel Debrecenért! – Advent első vasárnapjára több ezer embert várnak a város főterére

Hazai – 2019. november 29., péntek | 20:30

Az adventi programokról tájékoztatott Debrecenben a városvezetés és az egyházak képviselői.

A karácsony ünnepére való készülődésben kizárólag a külsőségekre építeni nem lehet – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere. Az adventi sajtótájékoztatón a városvezető kiemelte, Debrecennek különösen fontos, hogy mindig példaértékű módon tudnak az egyházakkal együtt ünnepelni. A közösségépítés pedig nem csak az advent időszakában, hanem egész évben, például a virágvasárnapi körmenet idején is működik.

Az idei összefogásnak több új eleme van, például az a lelki alkalom, amikor december 1-jén délután 5 órakor az egyházak vezetőivel és híveivel, illetve a Lautitia Gyermekkórussal együtt éneklik el a főtéren a Dicsőség mennyben az Istennek karácsonyi éneket. Papp László elmondta, hogy nagy várakozással készülnek erre a közös éneklésre, melynek során a résztvevők saját telefonjuk világításával az ünnepi fényjátékot is még emlékezetesebbé tehetik.

Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-főplébánia plébánosa, tolmácsolva a debreceni római katolikus hívek közösségének észrevételét, elmondta, hogy a debreceni advent programjai évről évre egyre inkább mély lelki tartalmat közvetítenek. Ez a készülődés pedig méltó Debrecen városához – hangsúlyozta a plébános, majd elmondta, hogy az adventi időszaknak két része van. Az első egység advent első vasárnapjától december 17-ig tart. Ez az időszak Urunk második dicsőséges adventjét, eljövetelét különösképpen is a fókuszba állítja, december 17-től pedig a történelmi úrjövetet megelőző eseményeket idézzük fel a szentírási szövegek felolvasásával, a hozzáfűzött elmélkedésekkel és a különféle misztériumjátékokkal is, például a Szent Család-járással. Ez utóbbit kilenc napon keresztül tartják, felidézik imádsággal, énekléssel, elmélkedéssel azt, hogy a történelmi úrjövetet megelőzően mi volt az üdvözítő Istennek a terve azáltal, hogy egyszülött Fiát, a mindenek megváltóját egy családba küldte el. Emellett a történelmi úrjövetre való emlékezés gazdagságát az is szolgálja, hogy el tudjuk sajátítani, amit megkaptunk hitbeli elődeink értékes hagyományából.

Az elsajátítás művészetéhez pedig jelentősen hozzájárul az adventi hitéleti programok sorozata, többek között a hétköznap reggel 6-kor kezdődő roráte szentmise – ez áldozathozatallal jár. Mindenesetre elgondolkodhatunk azon, hogy ezzel a szentmisével egy gyönyörű jelképet juttatunk kifejezésre: milyen volt a világ az üdvözítő elérkezését megelőzően, és milyenné vált a világ az ő eljövetelével és a benne hívők közösségének elkötelezett tanúságtételével.

Az írás teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria