Szociális ellátásnak helyet adó állami ingatlanok kerültek egyházi tulajdonba

Hazai – 2020. május 20., szerda | 18:47

Az állami intézmények működtetését átvállaló egyházak azért kapják meg az ingatlan tulajdonjogát, mert az a helyes, hogy azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja – mondta a május 20-án Esztergomban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonában tartott sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, a május 19-én, kedden elfogadott törvény alapján 29 olyan állami ingatlan került át egyházi tulajdonba, amelyben a szociális ellátás feladatát korábban is az egyház végezte és erre használta az épületeket. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a tulajdonjog-átruházás addig áll fenn, amíg a feladatot az adott egyház ellátja.

A megoldás előnye, hogy egy-egy fejlesztés vagy pályázat esetén sokkal könnyebb a tulajdonosi hozzájárulás biztosítása – mondta Semjén Zsolt. – Nem az állami kötelezettség átruházásáról van szó, hanem az intézményműködés átengedéséről.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy a szociális területen az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt az egyházi működtetésű intézmények aránya. Az alapszolgáltatásban az összes intézmény 44 százalékát egyházak működtetik, a szociális szakellátás körében pedig 25 százalékos ez az arány. A gyermekvédelmi szakellátásban 2010-ben 7 százalékos volt az egyházi szerepvállalás, most pedig 60 százalékos.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kijelentette, a törvény „egy természetes misszió támogatása, az egyház évezredes természetes tevékenységét támasztja alá, nem pedig egy újkori jogszabályon alapuló kötelezettség”. Hozzátette, a kijárási korlátozások enyhítése a szociális területen még várat magára, mert a veszélyeztetettség miatt az izolálásra hosszabb ideig szükség van.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, számításaik szerint a korlátozások az idősellátásban a vakcina megjelenéséig, akár egy évig is fennmaradhatnak.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria