Szólj, Uram, mert hallja a Te szolgád – A Katolikus Szeretetszolgálat zarándoklata

Hazai – 2021. szeptember 7., kedd | 14:56

Közös zarándoklaton vettek részt a Katolikus Szeretetszolgálat tizenöt intézményének gondozottjai és dolgozói – közel négyszázan. A korábban a Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódó mátraverebély-szentkúti zarándoklatot idén a járványhelyzet miatt szeptember 3-án tartották meg.

Mátraverebély-szentkúton elsőként Orosz Lóránt OFM, a kegyhely igazgatója, majd Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntötte a zarándokokat, aki elmondta: régóta várták, hogy a tavaly elmaradt zarándoklat után idén ismét együtt lehessenek Szentkúton az Úrral – és egymással.

A szentmisét a szeretetszolgálat lelkiatyja, Burányi Roland koncelebrálva mutatta be a ferences atyákkal, a meghívott, illetve a szeretetszolgálat otthonaiban élő lelkipásztorokkal. A főcelebráns prédikációjában a zarándoklatról mint lelki jelenségről beszélt. Kiemelte: a zarándoklat egykor arról szólt, hogy az ember elindult, hosszú időn keresztül járta, kereste az útját, mire megérkezett a célhoz.

A kimozdulás önmagában kevés. Az utazás akkor válik zarándoklattá, ha Isten jelenlétében történik. Ha engedem, hogy az Úr mellém szegődjön,

ha megnyitom a szívem felé. Ha szavak nélkül is hagyom, hogy dolgozzon a lelkemen. Vagy csak csendben vagyok, és a kis Sámuel próféta szavaival élek: „Szólj Uram mert hallja a Te szolgád.”

Burányi Roland  szavai szerint az igazi zarándoklat gyümölcse az a lélek, amely nem érzi jól magát a hétköznapi kicsinyességek, szűkkeblűségek világában. Felidézte Ábrahám, az első igazi zarándok példáját, aki hagyta, hogy útja során Isten átformálja, alakítsa, és aki az út végére – népével együtt – választott néppé tudott alakulni.

Ábrahám után először a gyermek Jézus jeruzsálemi eltűnésén, majd a már felnőtt Megváltó nyilvános működésének példáján keresztül a szónok rávilágított:

a hosszú út, amely a Golgotához vezetett, nem egy vesztébe rohanó út. A tanítványok is Jézus példáján keresztül értették meg, hogy „az Atyához vezető út hazatérés”.

Prédikációja végén a szentmise főcelebránsa kiemelte: a szeretetszolgálat mátraverebély-szentkúti zarándoklata különleges: azért jöttek össze különböző helyekről, különböző életkorú emberek, hogy együtt tudatosítsák, hogy „Mária nyomában közelebb kerülünk Istenhez”. Életünk zarándokjellegére felhívva a figyelmet Burányi Roland kiemelte: vannak gyökereink, de a nagy, végső cél Isten. Életünk zarándoklata legyen kimozdulás önmagunkból is – buzdított a Katolikus Szeretetszolgálat lelkivezetője.

A szentmise keretében Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára és Németh Gábor, az MKPK irodaigazgatója, valamint a koncelebráló atyák kiszolgáltatták a betegek szentségét a szeretetszolgálat arra felkészült ellátottjai és munkatársai részére.

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat

Fotó: (archív) Bókay László; Mátraverebély-Szentkút/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria