Találkozót rendeztek a Győri Egyházmegyei Karitász önkénteseinek

Hazai – 2019. október 4., péntek | 14:03

Szeptember 28-án rendezték meg a Győri Egyházmegyében tevékenykedő karitászönkéntesek első találkozóját. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett találkozóra mintegy nyolcvan önkéntes érkezett az egyházmegye minden szegletéből.

A találkozó ünnepi szentmisével kezdődött a győr-gyárvárosi Jézus Szíve-templomban, melyet Németh László általános püspöki helynök és Győri Imre gyárvárosi plébános mutatott be.

Németh László szentbeszédében az aznapi evangéliumról elmélkedett. Kiemelte, az Egyház nem létezhet ingyenes szeretetszolgálat nélkül, mely egyúttal minden megkeresztelt ember lehetősége és kötelessége. Ennek frontvonalába tartoznak a karitászönkéntesek, akik időt és fáradságot nem kímélve segítenek rászoruló embertársaikon. Az általános helynök a karitászszolgálat lelkes folytatására buzdította az önkénteseket, végül pedig Isten áldását kérte életükre és tevékenységükre. Utóbbi megerősítéseként a szentmise végén ünnepélyes karitász-fogadalomtételre került sor, melyet közösen mondtak el a jelenlévők.

A szentmise után a Győri Egyházmegyei Karitász központi telephelyére, a győri Apor Vilmos Házba várták a vendégeket, ahol Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Jószolgálat életműdíjas igazgatója tartott előadást.

Az igazgatónő elmondta, a jelenleg több mint 370 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató, több telephellyel és kiterjedt önkéntesi hálózattal rendelkező Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 28 évvel ezelőtt „kicsiben kezdődött”, és következetes munka eredményeként épült ki. Megtapasztaltak sok krízist, de a csodákat is, ám legfőképpen Isten kegyelmét, mely átsegítette őket a legnehezebb helyzeteken is.

A vidám hangulatú előadást Szabó György igazgató köszönte meg, hangsúlyozva, hogy Tuczainé Régvári Marietta tevékenysége mindannyiunk számára kiváló példa.

Az ebédet követően kiscsoportos megbeszélések során oszthatták meg az önkéntesek a karitászmunka lelki és szakmai tapasztalatait: értesülhettek egymás helyi kezdeményezéseiről, építhették kapcsolataikat és ötleteket kaphattak a hatékonyabb munkavégzéshez. A leghasznosabb meglátások aztán közös asztalnál is elhangzottak, segítve a kölcsönös kommunikációt és támogatva a további szolgálatot. A találkozó imádsággal zárult.

A Győri Egyházmegyei Karitász az utóbbi néhány évben jelentős fejlődésen ment keresztül: egyre több plébánián alakulnak helyi önkéntes csoportok, s a már működő csoportok is egyre több módját találják meg a rászorulók segítésének.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria