Tanévkezdő továbbképzésen és lelkigyakorlaton vettek részt a Pécsi Egyházmegye hitoktatói

Hazai – 2021. szeptember 9., csütörtök | 12:11

A Pécsi Egyházmegye hitoktatói számára augusztus 16-án indult el az a képzési sorozat, amely lehetőséget biztosított arra, hogy lelki erőt merítsenek az új tanévhez, illetve új módszertani ismeretekkel bővítsék tudásukat. A programot a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartották.

Gáspárné Kiss Barbarától a nehézségekkel küzdő gyerekek neveléséhez kaptak segítséget  egy kétnapos fakultatív képzésen. A saját élményre épülő alkalmon nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a helyesen megválogatott módszerek, feladattípusok milyen módon segítik a hatékony tanítás-tanulás folyamatát. Az előadó külön kiemelte az érzelmi intelligencia, a mozgás, a személyes figyelem, kapcsolatépítés fontosságát. A tréning címe sokat elárul: Atipikus a tipikus – egyre nagyobb százalékban vannak ugyanis tanulási, magatartási és egyéb nehézségekkel küzdő gyermekek a hittanórákon. Nagyon fontos, hogy a fejlesztőpedagógusok segítségével a hitoktatók megismerjék a kialakult eltérések okait, a mögöttük meghúzódó pszichológiai folyamatokat és a jól használható módszereket.

Augusztus 23–25. között került sor az egyházmegye hagyományos, katekétáknak szóló lelkigyakorlatára és az ezt követő szakmai továbbképzési napra. Az idei lelkigyakorlat mottója: „A Te arcodat keresem, Uram”. A két nap elmélkedéseit Béri László Renátó OCD tartotta. „Felemelő élmény volt figyelni arra, hogy Renátó atya miként rendíti meg bennünk a rossz, helytelen istenképpel kapcsolatos gondolatainkat, beidegződéseinket” – írta az egyik hitoktató élménybeszámolójában.

A harmadik napon Hoffmanné Toldi Ildikó segítségével a katekéták a Punya című cigánypasztorációs mesében rejlő, hittanórákon alkalmazható lehetőségeket tanulmányozták. Segítséget kaptak a drámapedagógia eszközeinek tudatos használatához, amelynek révén könnyebben kapcsolódhatnak a bibliai történetekhez, Jézus életéhez.

A három napot Felföldi László megyéspüspök zárta, aki hangsúlyozta,

a hitoktatás lényege, hogy az üzenet eljusson a gyermek szívébe. Nagyon hosszú az út az értelemtől a szívig.

A hitoktatói képzések sora augusztus 27-én Sipos Edit módszertani kurzusával zárult. Az Istennek törvényét a szívében hordozza, ezért lépései nem ingadoznak című padlóképes foglalkozáson az érzelmi intelligencia fejlesztésére összpontosítottak a résztvevők.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria