Te Deumot ünnepelt a győri Brenner János Hittudományi Főiskola

Hazai – 2021. június 22., kedd | 11:22

Június 18-án Veres András megyéspüspök Te Deum szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Brenner János Hittudományi Főiskola hallgatói az ünnepi szentmise keretében hálát adtak a 2020/21-es tanév kegyelmeiért.

A főpásztor szentbeszédében az aznapi szentlecke (2Kor 12,1–10) kapcsán Szent Pál apostol Egyházért érzett felelősségének súlyáról beszélt. A szónok párhuzamot vont a most végző hallgatók esetleges érzései és az apostoléi között.

Vannak, akikből hiányzik a „sensus ecclesiae”, az Egyházzal való együttérzés, így nem látnak túl saját plébániájuk, egyházközségük keretein. „Akik itt vannak, feltételezem, hogy rendelkeznek ezzel az egyházias érzéssel, és azért végezték el tanulmányaikat, hogy nagyobb látószögből tudják látni az Egyház egészét és annak igényeit, gondjait” – szögezte le Veres András püspök.

Szent Pál rendkívül sok fáradságot, szenvedést vállalt az evangélium hirdetéséért. A legnagyobb megpróbáltatást mégis hittestvéreitől kellett elszenvednie, főként a zsidóságból megtért keresztények részéről.

A belső támadások mindig jobban fájnak” –

mutatott rá a főpásztor. – Az Egyházban élni szenvedéssel is jár, ezt mindnyájunknak meg kell tanulnia. Hordoznunk kell egymás gyengeségeit és bűneit is.

Napjainkban a kívülről jött támadásokra különösen fel kell készülni. Olyan politikai és kulturális hadviselés folyik a kereszténység ellen, amely sokak számára szenvedéssel, fájdalommal jár. Már nemcsak a keresztény értékek ellen támadnak, hanem az alapvető emberi értékek ellen is, gátlástalanul, erőszakosan – fogalmazott Veres András püspök. – A Katolikus Egyházat jelölték meg célpontnak, mivel az Egyház hűségesen kiáll az alapvető emberi értékek mellett.

Csak a gondviselő Istenbe vetett hit őrizhet meg bennünket az igazság útján.

A félelem ellen nincs más gyógyír, csak a hit. A hívő ember az Istentől kapott kegyelem által képes felülemelkedni minden megpróbáltatáson – hangsúlyozta a főpásztor. Majd így buzdított: „Legyünk sziklaszilárd bizonyossággal, hogy Krisztus Egyháza az idők végezetéig minden külső és belső bűn, gyarlóság, botrány, nehézség és küzdelem ellenére megmarad, mert nem emberi, hanem isteni mű.

Az Isten kegyelmébe vetett biztos, szilárd hit vezesse Önöket a mindennapi keresztény életben is, abban a szolgálatban, amit végzettségük alapján tehetnek, és amiben az Egyház igényt, kérést fogalmaz meg Önök felé” – mondta prédikációja végén a Brenner János Hittudományi Főiskola hallgatóinak Veres András megyéspüspök.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kálmán Imre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria