Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Hazai – 2018. szeptember 20., csütörtök | 12:00

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

A nagymarosi találkozók története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos piarista szerzetes pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Jelek, amelyek valós változást hoznak életünkben. Események, amelyekben biztosan találkozhatunk az Úrral. Isten Egyházán keresztül szeretne jelen lenni életünkben a hétköznapokon és az ünnepek idején is. Ennek kitüntetett pontjai a szentségek, egyszeriek és rendszeresek egyaránt. A következő találkozókon ezekről az életadó forrásokról, találkozási pontokról szeretnénk gondolkodni, idén ősszel különösen is összpontosítva a keresztség és a bérmálás szentségére.

Az október 6-i ifjúsági találkozó főelőadói: Kató-Bellavics Ágota és Kató Csaba diakónus. Levelükkel így invitálnak Nagymarosra: „Az életünk egy nagy utazás. Utunk Istenből indul, és hozzá tér vissza. Az őszi találkozón arra hívunk, hogy járjuk be együtt az élet útját. Te hol tartasz ezen az úton?”

A találkozó közös reggeli napindítóval kezdődik a nagymarosi plébániakertben – a délelőtt zenei szolgálatát Csiszér László és az Új Jeruzsálem Közösség végzi. A főelőadást követően, a délután folyamán számos lelkiségi műhely és fakultáció várja a résztvevőket.

A délután négy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök lesz; a szentmisén a Boanergész Együttes zenél majd.

A találkozó programja

9 óra: napindító (plébániakert)
10 óra: főelőadás – Kató Csaba és Kató-Bellavics Ágota,
majd szentségimádás az Új Jeruzsálem Közösséggel és Csiszér Lacival (plébániakert)
12 óra: fakultációk (különböző helyszíneken)
14 óra: ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
15.30: énekpróba a szentmisére
16 óra: szentmise – főcelebráns: Udvardy György pécsi megyéspüspök (plébániakert)
18 óra: közös éneklés a Boanergész Együttessel (plébániakert)

Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon, imaműhelyeken vehetnek részt.

Kató Csabával és Kató-Bellavics Ágotával a plébániakertben beszélgethetnek az érdeklődők.

Kerényi Lajos a nagytemplomban vár minden résztvevőt előadásán.

Kérdésed akadt? Vidd fel a nagymarosi kálváriadombra! – A hegymászás után Brückner Ákos Előd és Somogyi Sándor vár a kérdezz-felelek fakultáción.

Meghívtál, hogy vízre lépjek… Keresztény vagy? Ez azt jelenti, meghívott vagy. Neked is van hivatásod! – Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely abban szeretne támpontokat adni a fiataloknak, hogy az Úr mellett döntsenek, hogy beszálljanak Jézus mellé a bárkába. Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely a Szent Márton Közösségi Házban tartja programját 18 és 35 év közötti fiataloknak.

Hazám útjain megyek… – Keresztényként a diktatúra árnyékában. Hogyan kezdődtek „a Nagymarosok”?Sillye Jenő zenés tanúságtétellel vár minden érdeklődőt a művelődési házban.

Belekeresztelkedtünk a Kapcsolatba – éljünk is Benne! Egy ősi imamód, a lectio divina tanulására és kipróbálására nyílik lehetőség Szentes Judit szociális testvér imatanító műhelyén a felső iskolában.

Utak Krisztushoz görögkatolikus szemmel: a beavató szentségek a keleti hagyományban címmel tart előadást és beszélgetést Orosz István a felső iskolában.

„Irgalmas Istenünk jóságát mindörökké éneklem”Taizéi imát és zenei műhelyt tart Kertész Annamária és Bálint Zsolt a református templomban, nem csak zenészeknek.

Evangelizálni ma? – Bécser Róbert ferences műhelyén azt kutatjuk, hogyan hirdessük Isten országát a plébánián és a plébánián kívül, akár közösségben, akár személyes kapcsolatainkban.

Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai várják a Szent Márton Közösségi Ház udvarán mindazokat, akik az imádság terében szeretnének beszélgetni, találkozni önmagukkal.

Azoknak, akik csak csendre és az Úr jelenlétére vágynak, egész délután tart majd a csendes szentségimádás az altemplomban.

A főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz szentgyónásra, lelki beszélgetésre lehetőség a jelen lévő atyákkal.

A művelődési házban véradás lesz 14-től 16 óráig. Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges hozzá. Csak 18 éven felüliek adhatnak vért!

A nap teljes programja a találkozó honlapján is áttekinthető, valamint letölthető innen a Nagymarosi Levél is.

A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a Jó Pásztor Nővérek, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, a szaléziak, a jezsuiták, a Váci Egyházmegye fiataljai, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, Szent Ferenc Kisnővérei, az Ébresztő Fesztivál.

* * *

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta megrendezik a Gyerekmarost, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinapot, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:

Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
Nagy I. altábor – 2–4. osztályosok
Nagy II. altábor – 5–6. osztályosok
Kamaszmaros – 7–8. osztályosok
Diákmaros – 9–10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10-12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

Forrás és fotó: Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria