Templombúcsú Nagypeleskén – újra harangszóval

Hazai – 2020. november 10., kedd | 9:50

November 8-án, vasárnap ünnepelték templombúcsújukat a nagypeleskeiek. Román János, a Szatmárnémeti Római Katolikus Egyházmegyei Caritas vezetője mondott ünnepi szentbeszédet, majd üzembe helyezték és megáldották a felújítás alatt lévő templom harangvillamosítását. Pallai Béla parókus beszámolóját szerkesztve közöljük.

Román János részletes magyarázatot adott arról, miért tartják külön időpontban a római katolikusok és a görögkatolikusok Szent Mihály ünnepét. A görögöknél 8-án ünneplik Szent Mihály és Szent Gábriel arkangyalok tiszteletének napját.

Prédikációjában kitért arra, miért fontos ma is az angyalok tisztelete, főként a jelen járványidőszakban, mire tanítják a ma emberét az égi erők. Mennyire hatásos lehet, ha XIII. Leó pápa Szent Mihály-imáját tudják és imádkozzák a keresztények.

Büszkén emelte ki a nemrég felújított ikonosztáz előtt, mit sugall számára a görögkatolikus templom szentélyét és a templomhajót elválasztó képfal. „Két ikonosztáz között állok most – mondta –, előttem egy élő ikonosztázion, azok, akik ebbe az Isten házába járnak, hívek, zarándokok, látogatók; a hátam mögött pedig egy, amiről példát veszünk. Mert a szentek gyülekezetét már itt a földön alakítja, bővíti az ember.” Keresztelő Szent János példáját említve, annak bizánci ábrázolására hivatkozva, hiszen gyakran szárnyakkal festik meg a szentet az ikonfestők, rámutatott arra, hogy „nekünk is angyalokká kell válnunk, a földön angyalként, a mennyben emberként kell élnünk”.

A Szent Liturgia végén következett a harangvillamosítás megáldása és az emlékplakettek kiosztása. A korábban megtartott „licit” eredménye szerint a nagy harang keresztapja Sopronyi Pál Florian lett, aki peleskei származású édesapja emlékére támogatta a szerelési munkálatokat. A középharang keresztanyai tisztségét a Szent Anna Nőszövetség tagjai vállalták; elnök asszonyuk, Libotyán Réka bőkezű felajánlást tett. A kisharang keresztanyai szerepét Stoian Enikő kapta, ehhez családtagjai, Fehér József és Kővári László önzetlen adományai társultak.

A templom falára kihelyezett emlékplaketteket Sopronyi Pál Florián leplezte le. Minden adományozó emlékplakettet vihetett haza ajándékba, amely ugyanazokat a feliratokat tartalmazza, mint amik a templomban kifüggesztett örökös táblán olvashatók. A nőszövetség tagjainak hasonlóan névre szóló kisharangokkal kedveskedett az egyházközség. A harangok megszólaltatására a falu legidősebb görögkatolikus hívét, id. Molnár Ilonát is felkérték.

A Szent Liturgia végén a jelenlévők elmondták a március óta minden vasárnap elhangzó, járvány idejére megfogalmazott, az Istenszülő-ikon előtti térdhajtási imát. A pápai és a magyar himnusz eléneklésével zárult az ünnepi esemény.

*

1814-ben az egykori fatemplomnak két kis harangja volt. 1838-ban a kőtemplom tornyában már három harang lakott. 1917-ben, a világháború idején mint sok más helyen, úgy Nagypeleskén is a templom két kisebb harangját a hadvezetőség rekvirálta, hadicélokra leszedték, és ágyúcsövek öntésére elszállították őket. Az egyházközség 1924 tavaszán két új harangot és egy vas harangállványt rendelt és szereltetett fel. 2019. szeptember 1-jén a restaurálási munkálatok miatt a harangok „elhallgattak”. 2020. november 8-án elkészült a harangvillamosítás, és ismét megszólaltak a harangok.

Forrás: Pallai Béla

Fotó: Pallai József Vilmos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria