Ternyák Csaba az idén ballagóknak: Egymásra vagyunk utalva

Hazai – 2021. június 4., péntek | 16:04

Ternyák Csaba érsek május 28-án köszöntőt írt az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolák ballagó diákjai részére.

Kedves Ballagó Diákok, Kedves Szülők és Hozzátartozók!

Életünket több mint egy éve rendkívüli módon megnehezíti a koronavírus-járvány. Ebben a különleges helyzetben a magyarországi sajtó képviselői kiválasztották a 2020. év legfontosabb szavát, amely az egymás szó lett. Anyanyelvünk egyetlen kölcsönös névmása kifejezi azt, hogy családunk és barátaink nélkül nem élhetünk teljes emberi életet. Egymásra vagyunk utalva, egymásért és egymásból élünk.

Jézus Krisztus ezt a kölcsönösséget a barátság síkján így fogalmazza meg János evangéliumának 15. fejezetében:

„Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok..., mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!”

Bízom abban, hogy a katolikus iskolában megértettétek, megtanultátok és megtapasztaltátok, hogy az igazi barát, aki életét adta értetek, maga Jézus Krisztus, aki mindig veletek marad. Az ő nagyszerű példája segítsen benneteket, hogy ti is igaz barátok legyetek, mindig és mindenütt helyt tudjatok állni a nagybetűs életben, és tudjatok másokért élni.

Tanulmányaitok befejezése alkalmából veletek együtt adok hálát a teremtő és gondviselő Istennek az iskolátokban szerzett tudásért, az elmélyített hitért, minden szép élményért és tapasztalatért!

Életetekre, családotokra és iskolátokra Isten bőséges áldását és a Boldogságos Szűz Mária oltalmát kérem!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Eger, 2021. május 28.

Dr. Ternyák Csaba
egri érsek

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria