Test és lélek gyógyítása – A betegek világnapja a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2020. február 14., péntek | 17:36

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai február 11-én, a betegek világnapján és a hozzá közel eső napokon apró ajándékokkal kedveskednek a meglátogatott betegeknek, és egy-egy gyertyával, szentképpel emlékeztetik a világnap fontosságára a kórházi osztályok dolgozóit.

A debreceni Szent Anna-székesegyházban Krakomperger Zoltán plébános mutatott be szentmisét február 11-én a betegekért és az értük tevékenykedőkért. Homíliájában Alexis Carrel életét említette példaként.

A csodák iránt szkeptikus Alexis Carrel kényszerhelyzetben került Lourdes-ba. Egy orvostársát kellett helyettesítenie, aki nem tudott a súlyos betegeket szállító vonat kísérőjeként a kegyhelyre utazni. Ekkor a Nobel-díjas kiváló sebész szemtanúja volt két csodás gyógyulásnak. Egész életén át dolgozott lelkében ez az élmény, harcolt egymással a tudományos és a vallásos világnézet. Korábban Carrel is azt az akkor és ma is divatos szemléletet vallotta, hogy egyedül a tudományos magyarázat ad megbízható ismeretet. Ezzel szemben amit Lourdes-ban látott, alapjaiban változtatta meg addigi  nézeteit.

Élete végén eldöntötte a csatát. Először így könyörgött: „Drága Szent Szűz, Te könyörületes vagy azokhoz, akik alázattal fohászkodnak Hozzád, oltalmazz meg engem. Hiszek Benned. Fényes csodával válaszoltál kételyeimre. Még nem látok tisztán, még kételkedem. De leghőbb vágyam és minden igyekezetem legfőbb célja, hogy higgyek.”

1942-ben pedig már ezt írta naplójába: „Hiszek az Isten létezésében, a lélek halhatatlanságában, a kinyilatkoztatásban és mindabban, amit a Katolikus Egyház tanít, az áldozatról szóló csodálatos tanában, ami annak lényege.”

Két évvel korábban így fogalmazott: „Mennyire vakok az értelmiségiek. Eddig én magam sem láttam tisztán... Jelenkori civilizációnk végtelen nagy tévedése, hogy az értelmi és a társadalmi fejlődésnek adtuk meg az elsőbbséget... Szeretnénk tudni az élet értelmét. Képtelenek vagyunk az életünket irányítani, ha nem tudjuk, mit jelent az élet és mit jelent a halál.” (Napló, 1940. 12. 16.)

Az embert egységes egészként kezelve fontos, hogy amikor gyógyulásról beszélünk, ne csak a test, hanem a lélek gyógyítására is hangsúlyt helyezzünk. Ebben tudnak a kórházban fekvő betegek számára segítséget nyújtani a kórházlelkészi szolgálat munkatársai.

Az egyházmegye további betegek világnapi imádságairól és egyéb eseményeiről ITT olvashatnak összefoglalót.

Szöveg és fotó: Berényiné dr. Felszeghy Márta/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészi Szolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria