Tizennégy éve őrzi forrás az „emberhalász” Csonka Ferenc atya emlékét Kisbattyánnál

Hazai – 2020. október 15., csütörtök | 12:07

Csonka Ferenc (1924–1986) pécsi egyházmegyés pap és cserkészvezető volt. Szolgálati helyein „emberhalásznak” nevezték, mert tevékenységének köszönhetően mindenhol növekedett a hittanosok száma, a fiatalok szeretettel csatlakoztak hozzá.

Cserkésztevékenységét, amely egész további életét meghatározta, a pécsi 217-es számú Keresztény Munkás Ifjú Cserkészcsapatban kezdte el. Mikor 1944-ben felvételt nyert a szemináriumba, az intézmény rektora engedélyezte számára, hogy továbbra is szerepet vállaljon a pécsi cserkészkerület életében. Földalatti mozgalmat szervezett, szívesen invitálta diákjait filozófiai beszélgetésekre, hittanórákra a pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony-plébániatemplom (dzsámi) katakombáiba, a keresztény értékrend szerint nevelte és a cserkésztörvények betartására ösztönözte őket.

1961-ben egy országos razzia során több mint száz papot és világi munkatársat tartóztattak le, és a tisztogatás részeként felszámolták az ifjúsági közösséget is.

Ferenc atyát zárt tárgyaláson az ifjúsági munkájáért és „a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés” vádjával hat év börtönre ítélték, és Márianosztrára szállították. Két év múlva részleges közkegyelemmel szabadult. Pincehelyen, Szigetváron, Püspökszentlászlón, Bakonyán és Kővágószőlősön szolgált. Különös gondot fordított a települések Árpád-kori templomainak helyreállítására is. Az Országos Egyházművészeti Tanács ülésére utazott Budapestre, ahol egy gépkocsi halálra gázolta, majd elhajtott. Holttestét a pécsi köztemetőben helyezték örök nyugalomra. Sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2016-ban a nemzeti sírkert részévé nyilvánította, mely örök védettséget jelent, és egyben kifejezi a magyar nemzet nagyrabecsülését, tiszteletét és köszönetét az elhunyt személye iránt.

Munkásságát több emléktábla is őrzi. A cserkészek, egykori tanítványai és tisztelői találkozók, emléknapok alkalmával rendszeresen megemlékeznek róla.

A Kisbattyántól északra fekvő, a Cseresznyési-völgy közelében fekvő rét kedvelt célpontja a cserkészkirándulásoknak, táboroknak. Itt található egy forrás, melyet a nagy tiszteletnek örvendő cserkészvezetőről neveztek el. A Csonka Ferenc-forrás átadására 14 éve, 2006. október 14-én került sor.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria