Tízéves a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Hazai – 2021. március 25., csütörtök | 14:04

A kerek évforduló alkalmából márciusban online találkozót rendeztek a szakkollégisták, amelyen vendégük volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) elnöke és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, a szakkollégium fenntartója.

Kocsis Fülöp elmélkedésében a böjt és a szabadság viszonyának szempontjából beszélt a nagyböjti időszakról. Kifejtette: a szabadság fontos emberi eszmény. Az ember azáltal teszi értékessé a tetteit, hogy felelősséggel bír irántuk. Megadatik, hogy tényleg szabaddá váljon az ember, de ehhez

a szabadságot tanulni kell.

A szabadság fogalma egyre mélyebbé válik a felnövekvő emberben; határainkon belül meg tudjuk találni a teljes szabadságot. Ha jól éljük meg a böjtöt, és az Jézus felé irányul, akkor a szabadságunk egyre növekszik. A böjt önmagunk megismerésében visz előre, hozzájárul ahhoz, hogy Jézusra figyeljünk.

A hallgatók több kérdést is feltettek az érseknek, többek között azt, hogy mikor lesz az ember gyermeki hitéből érett, felnőtt, tudatos hit. A főpásztor válasza szerint a fiatal felnőtt tudatos döntést hoz, amikor elköteleződik Jézus mellett. Tudatosan építenünk kell a hitünket ahhoz, hogy az folyamatosan fejlődjön.

Ezt követően a böjtöléssel kapcsolatosan kérdés hangzott el: Ha nincs az embernek komfortérzete, amikor böjtöl, mert nem eszik, akkor indulatosabb, és sokszor megbánt másokat. Hogyan lehet ezen változtatni? Hogy kell ezt kezelni? „A kis mennyiségű étel hatással van a pszichére, de ezt pozitív irányba is fordíthatjuk – válaszolta Kocsis Fülöp. – Ha az ember egészségesen él, összhangban van a természettel, akkor az egyensúlyt is meg tudja találni. Megküzdünk ezzel az állapottal, és Jézusra irányítjuk a figyelmünket. Így a

küzdelmünk az ő segítségével megélt győzelem lesz.”

Arra is kérték az érsek-metropolitát, hogy beszéljen a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatról, amelynek ő az elnöke. Alapítása tizedik évfordulójának megünneplésére sok terv született, azonban a koronavírus-járvány egyelőre nem teszi lehetővé, hogy közösen ünnepeljenek. Kocsis Fülöp elárulta, hogy terveik között szerepel egy brüsszeli út, amelynek során az Európai Parlamentben lehetőség nyílna bemutatni ezt az egyedülálló kezdeményezést. Emellett szeretnének konferenciát tartani Rómában.

Orosz Atanáztól azt kérték a szakkollégisták, hogy idézze fel emlékeit az alapítással kapcsolatban, hiszen tíz éve püspök, és épp tíz éve jött létre a miskolci roma szakkollégium is. A főpásztor arról a napról beszélt, amikor Kocsis Fülöp érsek felhívta, és beszámolt neki a létesülő szakkollégiumi hálózat terveiről, a miskolci szakkollégium megalakulásának helyzetéről. Ő örömmel fogadta a kezdeményezést.

*

A miskolci szakkollégium évente 25–32 fiatalnak ad lehetőséget felsőoktatási tanulmányaik idején. Több mint ötven szakkollégiumos hallgató szerzett diplomát, sikeres nyelvvizsgát követően. Évente több mint húsz egyetemi oktató tevékenykedik mentorként a miskolci intézményben.

Az elmúlt időszakban teljesen megújult a szakkollégium épülete, kápolnája; 2020-ban egy új közösségi házat is átadhattak. A munkatársak mellett állandó pszichológusa is van az intézménynek, mely már második alkalommal nyerte el a „kiváló tehetségpont” címet. A Miskolci Egyetemmel való jó együttműködésnek köszönhetően a szakkollégium kiérdemelte „A Miskolci Egyetem kiemelt támogatója” címet.

Forrás: Mozgó Mónika, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium külső kapcsolatokért felelős koordinátora/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria