Új görögkatolikus bölcsőde épül Máriapócson

Hazai – 2020. október 12., hétfő | 9:46

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által támogatott, „A Nyíregyházi Egyházmegye gyermekjóléti szolgáltatásának fejlesztése új görögkatolikus bölcsőde létrehozásával Máriapócson” elnevezésű projekt keretében a görögkatolikus óvoda és a görögkatolikus általános iskola mellett új bölcsőde épül a településen.

A Nyíregyházi Egyházmegye számára kiemelkedően fontos, hogy a gyermekek egészségesen fejlődhessenek s egyúttal növekedhessenek a szeretetben, Krisztusban. Ezt szem előtt tartva folytonosságot kívánnak biztosítani a nevelési-oktatási intézményrendszerben, ami által megfelelő körülmények között és biztonságos környezetben keresztény értékrendű, kiváló szakemberek kísérik a jövő nemzedékét a bölcsődéskortól a felsőoktatásig. E pasztorális megfontolások ösztönözték 2019-ben azoknak a pályázatoknak a benyújtását is, melyek segítségével új bölcsődéket építenek az egyházmegye területén.

2020 májusában indult el „A Nyíregyházi Egyházmegye gyermekjóléti szolgáltatásának fejlesztése új görögkatolikus bölcsőde létrehozásával Máriapócson” projekt. Az új bölcsőde két csoporttal, huszonnégy férőhellyel fogja szolgálni a település családjainak igényeit, a remények szerint már a 2022/23-as nevelési évben. Várhatóan 2021 nyarán elkezdődik a kivitelezés, 2022 szeptemberére pedig felépül a Noé bárkája tematikájúra tervezett épület, mely hozzájárul Máriapócs város kisgyermekes családjainak életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

A projekt első fázisa, a tervezés már elkezdődött; folyamatos egyeztetések zajlanak a helyi önkormányzattal. A látványterveken már látható az ószövetségi próféta, Noé bárkájának megjelenése.

A bölcsőde építésével párhuzamosan a környezetvédelem és az energiaigényesség jegyében kétállásos elektromos töltőállomást is kialakítanak a kegyhely közelében, amit nemcsak a görögkatolikus intézményekhez kötődő családok, de minden zarándok, látogató használhat majd.

A TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00009 számú projektről további részleteket olvashat ITT.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria