Új helyiséget és informatikai eszközöket is kapott a hodászi tanoda

Hazai – 2020. október 16., péntek | 12:26

A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tanoda ősszel költözött új helyszínre. Október 14-én, a nyitott napon ünnepélyesen bemutatták az új helyiséget, és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól elnyert pályázatra érkező tableteket, informatikai eszközöket is átadták.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság tavasszal kiírt pályázatára a Nyíregyházi Egyházmegye Szociális Irodája mind az öt tanodája számára pályázatot nyújtott be digitális-informatikai eszközpark fejlesztésére.

A felhívás célja a 2020 tavaszán elrendelt (és várhatóan a későbbiekben is bekövetkező) tantermen kívüli, digitális munkarend segítése volt. Az elnyert pályázat keretében az egyházmegye öt helyszínen működő tanodája közül mindegyik kapott egy notebookot, egy multifunkcionális nyomtatót, húsz pendrive-ot, húsz tabletet és egy külső merevlemezt – másfél millió forint értékben.

Hodászon október 14-én adták át az új eszközöket, ahol ezt a délutánt egyúttal nyitott tanodai napként hirdették meg a munkatársak: a szülőket és minden érdeklődő gyereket hotdogpartira és különféle foglalkozásokra is várták.

A nyitott tanodai napot Kanyó Árpád atya, a tanoda lelkivezetője nyitotta meg; a tableket a Nyíregyházi Egyházmegye Szociális Irodájának irodavezető-helyettese, Morvai Anikó adta át; a szülőkhöz, jelenlévőkhöz Barkaszi Judit, a hodászi tanoda szakmai vezetője szólt, aki egy képes-zenés összeállítással az intézmény másfél évébe is bepillantást adott.

A tanodaszolgáltatás már több éve működik a településen, de a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába két évvel ezelőtt került. A munkatársak örömmel fogadták, hogy most új helyiségbe költözhet, ahol immár nem kell más programokkal osztoznia, ahogy az korábban gyakorlat volt – mondta el Barkaszi Judit.

A 20-22 fős állandó létszámot fokozatosan szeretnék bővíteni. Ennek eszköze többek között a helyszínváltással együtt járó arculatváltás is: szeretnék, hogy a gyerekek mindig bevonhatóak legyenek, partnerként tudjanak velük beszélgetni; a szülőkkel közvetlen beszélgetéseket kezdeményeznek; célzott „villámakciókkal” mutatják meg, mit nyújthat a tanoda szolgáltatása a diákoknak, családoknak – magyarázta a szakmai vezető.

A tanoda legújabb vállalása, hogy – a szülőket tehermentesítve és a helyi igényekre reflektálva – kora délután az iskolába a szülők helyett a munkatársak mennek a gyerekekért, és a délután ott folytatódik a diákok számára. Amikor a szülők a gyermekekért mennek a tanodába, lehetőségük van megbeszélni az aznap történteket; ellazulni, felengedni.

A tanoda szorosan együttműködik az iskolával: az iskolai problémákat és tanulási szükségleteket megismerve tudják jól segíteni ezeket a hátrányos helyzetű családokból érkező gyermekeket a fejlesztések során. Erre egyre nagyobb az igény, hiszen a családban megszokott ingerszegény környezet helyett itt élményeket, élménypedagógiával átadott tantárgyi megsegítést kapnak. A nagyobb korosztály számára pályaorientációs programok szervezésére, jövőkép kialakítására is van lehetőség.

Az új tableteket a gyerekek azonnal birtokba vették, a hotdog és a házi sütemények mellett pedig foglalkozásokba is bekapcsolódhattak: a tanoda mindennapjaiban segítséget nyújtó Pásztor Richárd papnövendék és Pásztor Gergely énektanulással, a közös zenélés örömével ajándékozta meg a jelenlévőket.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria