Új helyszínen folytatja működését a máriapócsi Mária Gyermekei Tanoda

Hazai – 2021. november 25., csütörtök | 18:31

Októbertől új helyszínen működik a máriapócsi Mária Gyermekei Tanoda. Az épületet november 22-én áldotta meg Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

A szertartás során a főpásztor személyes emlékeit idézte fel egy külföldi szerzetesközösségnél tett, évekkel korábbi látogatásáról. Az ott tapasztalt szerény és szegényes körülmények ellenére a közösség tagjai nem a dolgok hiányára panaszkodtak, hanem őszinte örömmel adtak hálát a meglévőkért: „Bármenyire is szegények vagyunk, még mindig több mindenünk van, mint annak idején a kisded Jézus Krisztusnak volt” – elevenítette fel a püspök a szerzetesek szavait.

Ezt az élményt amiatt mesélte el a gyermekek számára, mivel a tanoda a korábbi helyszínhez képest egy régebbi épületbe került. „Ez a tanodaépület talán nem Máriapócs legszebb épülete, de számunkra a legfontosabb. Itt, a tanodában a mindennapi teendők mellett arra tanítunk titeket, ha az Úr Jézus Krisztus ott van velünk, akkor mindegy, mi vesz körül minket.”

Erre jöttek rá a szerzetesek is annak idején, hiszen a nélkülözés ellenére tudták azt, hogy Jézus szereti őket. „Jó lenne megtanulni azt a Jézus iránti szeretetet, mely minden – sokszor a legnehezebb – körülmények között is tud vigasztalni” – mondta Szocska A. Ábel.

Orosz Rita, a Mária Gyermekei Tanoda szakmai vezetője szerint a gyerekek hamar belakták az új tanodaépületet, saját bevallásuk szerint ez nem annyira „intézményes”, sokkal inkább „otthonos” helye lett a tanodának. Annál is inkább otthon érezheti itt magát a huszonnégy beiratkozott tanuló, hiszen a nagy konyhának köszönhetően megkezdődhettek a közös főzések is.

A konyhai tevékenységek mellett pedig a kézművesedés, a meseolvasás, a vetítés vagy épp a kántálás is része a színes kínálatnak, mellyel a délutánok vagy iskolai szünetek során a Mária Gyermekei Tanoda a gyerekeket várja.

A legfontosabb célnak pedig azt tekintik az itt dolgozók, hogy a foglalkozások során támogassák a gyerekek iskolai előmenetelét, segítsenek a házi feladatokban, a tanulásban, tanulási módszerek elsajátításában.

Az ünnepség végén két elköszönő kollégát búcsúztatott Orosz Rita, majd Szocska A. Ábel meggyújtotta az adventi koszorú második gyertyáját.

A szertartáson együtt imádkozott a főpásztorral Mosolygó Tamás, a tanoda lelkivezetője. A rendezvényen jelen voltak az egyházmegye szociális irodájának vezetői, papnövendékek, valamint a cigánypasztorációban dolgozó munkatársak.

A püspök a Szentatya által megáldott vatikáni rózsafüzérekkel ajándékozta meg a jelenévőket.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria