Új hitoktatási formákkal ismerkedtek a debrecen-nyíregyházi katekéták

Hazai – 2021. szeptember 3., péntek | 17:45

Hitoktatási továbbképzési napokat tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katekétái számára augusztus 23–24. között a Nyíregyháza-Borbányán található egyházmegyei lelkigyakorlatos házban.

A kétnapos továbbképzésen egy új szemléletű hitoktatási formával ismerkedhettek meg a jelenlevők: a kármelita szemlélődő hittannal, amely egy kontemplatív hitoktatási mód. Az előadásokat Csillag Éva hitoktató, Csillag Péter állandó diakónus és segítőik, Farkas Furmen Bernadett, G. Németh Blanka és Mészáros Fekete Márta tartották.

A francia kateketikai lelkiség és módszer egy új lehetőség, amely a gyermekeket a belső összeszedettségben bensőséges kapcsolatra segíti Istennel, hogy személyes kapcsolatba kerüljenek vele.

Értékválságba került korunkban ez a módszer lehet az egyik út, amelyen elindulhatunk az Isten felé. Boldog Marie-Eugéne kármelita atya gondolata a kiindulópont: „Korunk szomjazik és éhezik Istenre. Ezt az Isten utáni éhséget nemcsak a lelkekből és a szemekből érezzük, de érzékelhető magukon a hallgatókon is, amikor Istenről szólunk hozzájuk. Mert Önök éppoly jól tudják, mint én, hogy mit várnak tőlünk: azt, hogy beszéljünk Istenről…”

Annak a minden keresztény emberre vonatkozó feladatnak, hogy tanúságot tegyen a hitéről és hirdesse az evangéliumot, a leggyümölcsözőbb módja, ha a Szentlélek segítségét kérjük, és vezetésére bízzuk magunkat, ahogyan Boldog Marie-Eugéne mondta halála előtt:

A magam részéről én a Szentlélek ölelésébe megyek.”

Ebbe az ölelésbe kell bevonnunk a tanítványainkat is.

Ez a kateketikai módszer a Szentírás és üdvtörténet szereplőit és történeteit rövid énekkel bevezetett imádságos csendben mutatja be. Érzékszervek által befogadható tapasztalatokkal ágyaz meg az ismeretek átadásának – ez segíti a résztvevőt a tudás elsajátításában is. A csendes, nyugodt, imádságos légkör készíti elő a szív és lélek talaját a befogadásra. A történetek megjelenítésére használt sziluettek segítségével bontakozik ki szemünk előtt a történet, feliratokkal kiemelve azokat a gondolatokat, amelyeket szeretnénk hangsúlyozni az adott foglalkozáson. Nagyon személyes hangvételű, ugyanakkor az értelmi magyarázatot sem nélkülöző tanítást ad, ahogy Boldog Marie-Eugéne atya mondta: tevékenység és szemlélődés szép egységben.

A teljes írás ITT olvasható.

Szerző: Kovácsné Török Tímea

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kardos György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria