Új ikonosztáziont állítottak a rohodi görögkatolikus templomban

Hazai – 2021. szeptember 28., kedd | 18:37

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rohod községben 2015-ben épült Szent Kereszt felmagasztalása titulusú görögkatolikus templom ikonosztázionját Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentelte meg szeptember 25-én.

A petneházi parókiához tartozó filiában lévő kis közösség hosszú ideje lelkes adományozó a nemes célok megvalósításában. A templomépítés, haranglábszentelés után 2019-ben megkezdett áldozatos munkának és az összefogásnak köszönhetően elkészült ikonosztázion méltó ékessége a rohodi kápolnának.

Szocska A. Ábel püspök homíliájában kiemelte a Görögkatolikus Egyház liturgiájának és szimbólumainak az evangéliumot közvetítő gazdagságát, amely az ikonosztázionon is megjelenik.

Az ikonfal nem elválaszt, hanem összeköt Isten örök országával

– fogalmazott a főpásztor.

Az ünnepségen több görögkatolikus pap imádkozott együtt – köztük Zolcsák Miklós hajdúsámsoni szervezőlelkész, aki az ikonokat festette. A képállványt Sarkadi Sándor készítette.

Szabados János parókus köszöntőjében hálával fordult a különböző felekezetű hívekhez, akik támogatták az ikonosztázion építésének megvalósulását.

A nyíregyházi megyéspüspök ez alkalomból papi mellkereszttel tüntette ki a rohodi parókust.

A közösséget megtisztelte jelenlétével Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Éles Tibor polgármester, akik felajánlásaikkal is erősítették az összefogást.

Rohodon 2015. szeptember 26-án Orosz Atanáz akkori apostoli kormányzó szentelte fel a görögkatolikus kápolnát. 2016-ban haranglábat építettek az új templom mellé.

Szöveg: Kanyó Mária

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kanyó Izabella, Kanyó Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria