Új óvoda alapkövét áldotta meg a megyéspüspök Debrecen-Józsán

Hazai – 2020. szeptember 11., péntek | 13:14

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium új óvodai tagintézménnyel bővül. A Szent György-templom szomszédságában épülő óvoda alapkőletételének ünnepségét szeptember 10-én tartották. Az alapkövet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg.

Az ünnepségen Bódis Zoltán, a Szent József köznevelési intézmény vezetője köszöntő gondolataiban elmondta, régen vágyott ajándékot kap a debreceni köznevelési intézmény, hiszen, amikor 1996-ban 50 diákkal útnak indultak, nem gondolták, hogy 2020-ban 850 diák fog már a Szent József-iskolába járni, és még óvodával is bővül az intézmény.

Ahol óvodát építenek, ott gyarapodó közösség van – kezdte gondolatait Papp László, Debrecen polgármestere. – Óriási öröm az új óvoda alapkövének elhelyezése, amely azt mutatja, hogy a város gyarapodó közösséggel büszkélkedhet.

A városvezető kiemelte az egyházak és az önkormányzat közötti példamutató kapcsolatrendszert, amelynek köszönhetően közösen gondolkodnak és gondoskodnak Debrecen jövőjéről. Végül megemlítette, hogy a keresztény szemléletű óvodai és iskolai nevelés ebben a városban kifejezetten jövőbe mutató, az egyházi szervezetek nagy intézményfenntartók, és élen jár ebben a Római Katolikus Egyház.

Balázs Ákos alpolgármester kifejtette, hogy talán soha nem volt ennyire nagy szükség a keresztény értékek jelenlétére, mint napjainkban. Debrecenben a Józsa városrészben született a legtöbb gyermek az elmúlt években, ezt igazolja a jelenlegi két telt házzal működő bölcsőde is.

Palánki Ferenc megyéspüspök egy élményét osztotta meg a jelenlévőkkel az alapkő megáldása előtt. Az elmúlt napon részt vett egy máriapócsi zarándoklaton, amelyet politikusoknak szerveztek. A jelenlévők viszont nem hivatali minőségben, hanem hívő emberként voltak jelen a kétnapos találkozón, azzal a céllal, hogy Istenre figyeljenek.

A kereszténység Istenre irányítja a nyitott ember figyelmét – fogalmazott a megyéspüspök, majd egy 2. századi – Diognétoszhoz írt – keresztény iratot említett, amelyben ez olvasható: „Ami a testben a lélek, az a keresztény a világban.” – Épp ezért nagy a felelősségünk a gyermekek nevelésében, és nekünk is ezt a hivatást kell betöltenünk – tette hozzá Palánki Ferenc.

A főpásztor az egyházmegye e városrészre vonatkozó jövőbeni terveit is megosztotta a jelenlévőkkel, amely szerint 8 osztályos általános iskola építését tervezik az óvoda közelségében.

Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató elmondta, a mintegy 115 millió forintos beruházás egyházmegyei, illetve önkormányzati támogatásból épül fel. Az új, 4 csoportos óvoda várhatóan 2021. május 14-ére készül el, és jövő év szeptemberében maximum 120 gyermek jelenlétével fogja indítani a következő tanévet.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria