Újabb kántorok végeztek Pécsett

Hazai – 2020. július 23., csütörtök | 9:03

A járvány miatt idén online tartották meg a Pécsi Egyházmegye nyári kántorképző tanfolyamát. Kovács Szilárd Ferenc, az intézet vezetője nyilatkozott az elmúlt időszakról a Pécsi Egyházmegye honlapján.

„Mivel a közoktatásban a tanítási év végére nem állt vissza a régi rend, úgy döntöttünk, most nyáron a csoportos órákat online formában bonyolítjuk mi is, a hangszeres órákat pedig (aki szeretné és vállalja) személyes találkozásokkal. Utóbbit természetesen a megfelelő járványügyi óvintézkedések mellett tettük, mint például a maszk kötelező használatával” – mondta Kovács Szilárd Ferenc, a pécsi bazilika zeneigazgatója, a kántorképző vezetője.

„A pécsi kántorképző négyévente indít elsős osztályt. Mivel most a legtöbb diákunk harmadéves, idén nem hirdettünk jelentkezést a tanfolyamra. Ennek ellenére ismét megtaláltak minket az új »kántorpalánták« (öten), akiknek alapvetően nagyon örültünk. A becsatlakozásuk miatt jelentkező oktatásszervezési problémákat pedig a kollégákkal közösen próbáltuk meg áthidalni. Itt kiemelt köszönet jár azért az alkalmazkodásért, amelyet minden tanárunktól megtapasztalhattunk. A diáklétszám növekedése miatt szükségessé vált a tanári állomány bővítése: idén Kosóczki Tamás orgonaművész munkájával gazdagodtunk, aki Baján tartotta meg a régióból hozzánk járó diákok hangszeres óráit.

Idén nyáron huszonegy diák kezdte meg a tanfolyamot, többségük sikeresen teljesítette is a követelményeket. A téma hasznosságára és a nagy érdeklődésre való tekintettel az egyik diák, Szabó Levente orgonaépítő által idén is helyet kapott a kínálatban egy orgonatörténeti és -ismereti kurzus, egyelőre fakultatív jelleggel. A jövő évtől a kántorképzőben ezt szeretnék majd kötelező vizsgatárggyá emelni” – tette hozzá Kovács Szilárd Ferenc.

„Ugyanakkor hiányoztak a közös liturgiák, az egyéni hangképzésórák és a személyes találkozások, amelyek »békeidőben« nagy megtartó erővel bírnak. De az alkalmazkodás képességének mostani formája mindenképpen azt bizonyította, hogy ilyen – már-már lehetetlen – körülmények között is sikerülhet megőrizni egy fontos egyházzenei terület: a pécsi kántorképzés kontinuitását.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria