Újmisés áldással zárult a júliusi búcsú Alsószentivánon

Hazai – 2020. július 16., csütörtök | 10:52

A Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelyén, Alsószentivánon májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. Hagyomány, hogy a harmadik búcsúnapon egy újmisés pap vezeti a szertartást. Idén július 13-án Győri Balázs István mutatott be szentmisét.

Győri Balázs István diakónusként Adonyban, a Sarlós Boldogasszony-plébánián szolgált; június 24-én szentelte pappá Spányi Antal megyéspüspök a Prohászka-emléktemplomban, Székesfehérváron.

Az alsószentiváni szentmise elején Helter István plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a kegyhelyet, illetve kérte a híveket, hogy azokért is imádkozzanak, akik valamilyen oknál fogva nem lehetnek jelen. Megköszönte Bán Annamária, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tanára zenei szolgálatát is.

Tanításában Győri Balázs István az isteni kinyilatkoztatásokról szólt. Az Úr azt ígérte Ábrahámnak, hogy annyi utóda lesz, mint amennyi csillagot láthat az égen. Mária hasonló ígéretet kapott Gábriel arkangyaltól, amikor azt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő, és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az ő országának nem lesz vége.”

Ábrahámnak testi utódokat ígért az Úr, Máriának azonban lelki örökösöket, akik az ő fián, Jézus Krisztuson keresztül elnyerhetik az örök életet, a lelki üdvösséget. Mária egész életében példát mutatott arra, hogy alázattal elfogadja mindazt, ami várt rá, szolgáló szeretettel viszonyult az emberekhez.

Amikor egy kegyhelyen meglátogatjuk Máriát, hogy a közbenjárását kérjük, az ő végtelen szeretetében bízunk. Mária azonban azt is tudta, hogy Isten akaratának meg kell lennie: „Legyen nekem a te igéd szerint.”

Győri Balázs István rámutatott: mindig várnak ránk megpróbáltatások. Ezek elviseléséhez, a gondok megoldásáért nekünk magunknak is tennünk kell, de Isten segítségére és Mária közbenjárására mindig számíthatunk. „Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak” – szól az ígéret.

A liturgia végén, a körmenetet követően István atya újmisés áldásban részesítette a közreműködő lelkipásztorokat és ministránsokat, majd a zarándokokat. A búcsú szentségimádással zárult.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kiss Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria