Újraszentelték a felújított bökönyi görögkatolikus templomot

Hazai – 2021. június 29., kedd | 16:10

A teljes templombelsőt felújították és korszerűsítették a bökönyi Urunk mennybemenetele görögkatolikus templomban. Az újraszentelés szertartását Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte június 26-án. A püspöki Szent Liturgia egyúttal a templom búcsúünnepsége is volt.

A június 26-án tartott templombúcsún a hívek hálát adtak az elkészült munkákért és közösen imádkoztak azért, hogy a közösség Krisztus iránti hűsége megmaradjon. Az ünnepi liturgia első mozzanataként Szocska A. Ábel megyéspüspök atya megszentelte a megújított templombelsőt. Prédikációjában a templombelsőben található falképek kialakulásáról és jelentőségéről elmélkedett.

Ahogyan az apostolok az utókor számára a krisztusi örömhírt leírták, úgy nőtt Krisztus vigasztaló szeretetének jele, az eucharisztia (a hálaadás) köré a liturgia, s ehhez kapcsolódva a templom. A templom felépítése, festése ugyanezt a vigasztalást fejezi ki annak, aki rátekint, s aki olvasni tudja az ábrázolás mondanivalóját. Hiszen a liturgiában és a templomban minket körülvevő szimbólumok a Szentírás üzenetét hordozzák – fogalmazott a püspök. „Az ikon, a templomi falfestés az Evangélium ecsettel való megfogalmazása, továbbadása.” Mint mondta, ezek örökérvényű üzenetet hordoznak: „Isten dicsőségét és vigasztaló szeretetét hirdetik.”

A jelenlegi épület az 1800-as évek elején épült. A templom külseje 2005-ben újult meg, 2021-re pedig a teljes belső festés és korszerűsítés is megtörtént.

A templom megújulásáért végzett munka elismeréseként a főpásztor ezüst papi mellkeresztet ajándékozott Szokira János parókusnak. A megújításhoz szükséges anyagi forrást a hívek nagylelkű adományai mellet az állam biztosította.

A 2019-ben megkezdett kivitelezési munkálatokra összesen mintegy 90 millió forintot költöttek: a belső festés mellett a padok és a padlócsempe cseréjére is megtörtént. Az épület új szigetelést kapott, valamint a hűtés-fűtési rendszer korszerűsítésére, illetve az ablakok cseréjére is sor került.

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is jelen volt, aki a miniszterelnök közösséghez írt köszöntőjét tolmácsolta.

„A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol” – idézte a kormányfő Illyés Gyula szavait, majd így folytatta: „Azok a gyökerek, amelyek a magyar görögkatolikusok közösségét évszázadok óta megtartják nemcsak erősek, de visszanyúlnak egészen a keresztény kultúra forrásvidékéig. Mi, magyarok első királyunk óta valljuk, hogy a keresztény tanítás kultúránk és életmódunk alapja. Isten háza ezért a mi számunkra egyszerre őrhely és találkozási pont, menedék, ahol erőt gyűjthetünk, szimbóluma mindannak, hogy kik vagyunk és hova tartozunk.”

Az ünnepségen jelen volt Simon Miklós országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, a község polgármestere, a környékbeli települések polgármesterei, valamint további közéleti személyiségek is.

A templomfelújítási program keretében mintegy 1800 templom, imaház, közösségi terem újulhat meg az elkövetkező időszakban.

A teljes beszámoló és képgaléria ITT megtekinthető.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria