Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2022. június 2., csütörtök | 12:25

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) május 31-én és június 1-jén megtartotta nyári rendes ülését.

A Konferencia tagjai fontosnak tartják felhívni a hívek figyelmét arra, hogy a 2022-es népszámlálás alkalmával minél többen válaszoljanak a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre, ami által tanúságot tehetünk katolikus hitünkről. Az Egyház Krisztus titokzatos teste, ezálta ha keresztény hitről beszélünk, akkor Krisztusról beszélünk, akinek megvallása hivatásunk. Ahogy a Szentírásban is olvassuk: „Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt.” (Mt 10,32)

Az MKPK hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász továbbra is több területen végzi segítő tevékenységét az ukrán háborús helyzet kapcsán. A határ menti Barabáson eddig közel 15 ezer menekülttel dolgozott legalább 950 önkéntes és 150 munkatárs. A budapesti Humanitárius Tranzitváróban a 12 órás műszakokban szintén több ezer menekült kapott segítséget. Az alapvető segítő információk mellett élelmiszert, higiéniai felszerelést és pihenési lehetőséget biztosítanak számukra.

A kárpátaljai magyarok az elmúlt időszakban nagy létszámú menekültet fogadtak belső-Ukrajnából. A munkácsi karitásszal együttműködve a Katolikus Karitász már több mint 150 millió forint értékű élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási eszközöket, babakocsit, pelenkát, gyógyszert, kötszert, orvosi eszközt, valamint a szállításhoz szükséges kisbuszokat adott át. A tartós élelmiszerrel az ingyenkonyhák mellett a nehéz helyzetbe került időseket és egyedülállókat is támogatják.

Mindeközben az igényeket felmérve elindult a szervezet hosszú távú segítségnyújtási programja, melynek fő célja azon menekültek támogatása, akik Magyarországon keresnek menedéket. A program során a karitász segítséget ad a lakhatásban, a munkahely-keresésben, az általános ügyintézésben, a gyermekek iskoláztatásában. Mindezt úgy, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek, és önálló életet kezdjenek hazánkban. A program megvalósítása érdekében országszerte több segítőpont is létrejön a közeljövőben, ahol a szakemberek a menekültek anyanyelvén tudnak segítséget nyújtani. A Katolikus Karitász a krízistámogatásokon túl nagy hangsúlyt fektet a pszichoszociális segítségnyújtásra is a menekültek számára.

Június 22–26. között rendezik meg Rómában a Családok X. Világtalálkozóját, amelyen 11 fős delegáció vesz részt Marton Zsolt püspök vezetésével.

A világtalálkozó imája és katekézissorozata online is elérhető. A lelkipásztori eszköz segítséget nyújt a felkészülésben és abban, hogy a kihívások és a nehézségek közepette is „minden család meg tudja élni életszentségre szóló hivatását az Egyházban, főszerepet vállalva az evangelizációban, az élet és a béke szolgálatában, közösségben a papokkal és minden életállapottal” (részlet a világtalálkozó hivatalos imájából).

A püspökök testülete döntött arról, hogy június 24-én minden egyházmegyében levetítik a Váratlan élet című filmet, amely kezdeményezés által az élet védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A vetítésekről az egyházmegyék adnak majd bővebb információkat.

Idén a Katolikus Társadalmi Napokat, a KATTÁRS-t Szegeden rendezik meg a Caritas in Veritate Bizottság és a Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében 2022. szeptember 22–25. között. Mottója: Megújulni közös értékeinkben. A programsorozat nulladik napján, szeptember 21-én teremtésvédelmi vitaestet tartanak együttműködve a Szegedi Tudományegyetemmel. 22-én a nyitó szentmisét a Bálint Sándorról szóló kültéri kiállítás megnyitója és a Szent Gellért Fesztivál komolyzenei nyitókoncertje követi.

Szeptember 23-án, pénteken egyháztörténeti és oktatási tudományos konferenciát tartanak, a fiatalokat pedig a KATTÁRS-focikupa várja. A családok szentmiséjét komolyzenei és dicsőítő koncertek követik. Szeptember 24-én, szombaton várja az érdeklődőket a hagyományos vásári forgatag sátras kiállítókkal, gyerekprogramokkal és koncertekkel. Jelen lesz Dolhai Attila, Csókay András, Böjte Csaba és még sokan mások. A záró szentmise szeptember 25-én, vasárnap lesz a szegedi dómban.

Idén szeptember 17-én rendezik meg a Forráspont ifjúsági imaestet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága szervezésében Budapesten, a BOK Csarnokban. Az eseményre ez alkalommal is a 15–30 év közötti fiatalokat várják. A rendezvény mottója: Örömre hívtál!

A korábbi években összesen 19 ezer fiatal tapasztalhatta meg a zenés dicsőítések, tanúságtételek, a közös szentségimádás és a szentmise egymást erősítő, egymást összekötő erejét, amelynek forrása Jézus.

A Forrásponton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb információk elérhetők a forraspont.katolikus.hu honlapon.

A konferencia korábbi döntése értelmében Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboroson keresztül 40 millió forintnyi összeggel támogatta a nehéz helyzetben lévő venezuelai egyházat. A bíboros, aki a venezuelai Mérida érseke és a caracasi főegyházmegye apostoli adminisztrátora, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vendégeként járt hazánkban 2021 őszén.

A bíboros levélben köszönte meg a támogatást. A súlyos problémákkal küzdő dél-amerikai országban az egyház segítséget nyújt a kilátástalan helyzetbe került testvéreinknek. Az összeg hozzájárul a segítségnyújtás megvalósításához és folyamatosságához, amelyek által támogatni tudják többek között a plébániákon működő szegénykonyhákat és a papok lelkipásztori tevékenységeit is. A Venezuelában tapasztalható válság közepette a főpásztor soha nem mulasztja el, hogy felemelje a szavát az elesettekért.

A konferencia döntésének értelmében Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felterjesztése nyomán a testület Pro Ecclesia Hungariae díjat adományoz Bartal Józsefnének, a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége leköszönő világi elnökének.

1992-ben indították útjára Kalocsán a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösségét Róna Gábor jezsuita atya vezetésével, amelynek Bartal Józsefné alapító tagja lett, és élete során áldozatos szolgálatával segítette a közösség munkáját.

A testület elfogadta Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök felmentési kérelmét az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságában (COMECE) betöltött megbízatása alól, és kinevezete utódjául Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspököt.

A püspökök döntöttek arról, hogy újabb öt évre meghosszabbítják Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetőjének megbízatását.

A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták.

Budapest, 2022. június 2.

Dr. Tóth Tamás
az MKPK titkára

Forrás és fotó: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria