Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2019. szeptember 5., csütörtök | 13:16

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 3-án és 4-én – folytatva a három éve megkezdett gyakorlatot – kihelyezett ülést tartott. Ezúttal Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, az MKPK elnökhelyettese meghívására Pécs adott otthont az őszi rendes ülésnek. Az ott elhangzottakról Tóth Tamás, a testület titkára számolt be a sajtónak szeptember 5-én Budapesten.

Az ülésen, amelyen jelen volt Michael August Blume, hazánk apostoli nunciusa is, elbúcsúztatták a konferencia két nyáron nyugdíjba vonult tagját, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseket és Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az MKPK Állandó Tanácsa gyűjtést hirdetett a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett terrortámadásban meghalt áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére és a károsodást szenvedett templomok helyreállításának támogatására.

A nemrég lezárult gyűjtés eredményeként a konferencia több mint 39 millió forint összegű adományt tudott eljuttatni a colombói érsekségen keresztül a Srí Lanka-i rászorulóknak. Az adomány részét képezi a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter döntése értelmében felajánlott 11 millió forint gyorssegély is.

Az MKPK üdvözli Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt Vos estis lux mundi kezdetű rendelkezését, amely a gyermek- és ifjúságvédelem kapcsán előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk egy éven belül, amely könnyen elérhető.  Ennek szellemében az MKPK tagjai határozatot hoztak annak a szolgálatnak a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák és a sértettek segítséget kapjanak. Tóth Tamás hangsúlyozta, hogy a konferencia tervei szerint hazánkban már október 1-jére fel fog állni ez a rendszer, amely honlapokon keresztül lesz először elérhető. Az erről szóló közlemény ITT olvasható.

2019. július 12-én Ferenc pápa Marton Zsoltot, a Központi Papnevelő Intézet korábbi rektorát váci megyéspüspökké nevezte ki. A központi szemináriumi rektori tisztséget szeptember 3-tól Martos Levente Balázs, a Szombathelyi Egyházmegye felnőttképzési püspöki referense, a Győri Hittudományi Főiskola tanára tölti be.

2019. szeptember 1-jén hivatalba lépett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új rektora. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezúton is kifejezi köszönetét Szuromi Szabolcs Anzelm leköszönt rektornak nyolc éven át végzett szolgálatáért, egyben Isten áldását kívánja az új rektor, Kuminetz Géza munkájára.

A Vatikán 2018 novemberében engedélyezte Esterházy János boldoggáavatási eljárásának megindítását, amelyet a Krakkói Főegyházmegye folytat le. Ehhez kapcsolódóan az MKPK jóváhagyta a lengyel anyától és magyar apától származó Esterházy János boldoggá avatásáért végzendő magánimádság magyar nyelvű fordítását.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros beszámolóját a 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és arról, hogy 2019. szeptember 13-án 16 órakor a budapesti Szent István téren megkezdődik a visszaszámlálás, hiszen egy év múlva, több mint nyolcvan év után, újra katolikus világesemény házigazdája lesz Magyarország. Ugyancsak szeptember 13-án, pénteken nyílik meg a regisztráció a 2020-as esemény programjaira.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat idén Pécs városa látja vendégül szeptember 27. és 29. között. A rendezvény mottója: „A jövő társadalma”. Részletes információkat a kattars.hu honlapon találhatnak.

Az előző évekhez hasonlóan ismét megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek keretében az MKPK vers- és novellaíró pályázatot hirdetett Szépirodalmi pályázat Árpád-házi Szent Erzsébet életéről címmel. A beküldés határideje: október 10. A részletes pályázati kiírás ITT olvasható.

A pályázat eredményhirdetésére Budapesten kerül majd sor a Nemzeti Színházban november 19-én a 20. jubileumi Szent Erzsébet rózsája díj átadási ünnepségének keretében.

A vatikáni Szent Péter-bazilikában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnát 1980. október 8-án szentelte fel Szent II. János Pál pápa, ami nagyon nagy szó volt akkoriban nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa számára – mutatott rá Tóth Tamás. A püspöki konferencia tervezi, hogy az esemény jövő évi, negyvenedik évfordulóját valamilyen formában Rómában is megünneplik. 

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria