Ülésezett a Veszprémi Főegyházmegye Gazdasági Tanácsa

Hazai – 2021. december 2., csütörtök | 14:22

Udvardy György veszprémi érsek, valamint Szabó János gazdasági helynök, vagyonkezelő együtt tartott általános beszámolót a Veszprémi Főegyházmegye 2021. évi gazdasági tevékenységéről november 29-én.

Az Egyházi Törvénykönyv szerint a megyéspüspök feladata, hogy gondosan felügyelje a neki alárendelt hivatalos jogi személyekhez tartozó javak kezelését, míg a vagyonkezelő feladata, hogy a Gazdasági Tanács által megszabott rend szerint az egyházmegye javait a püspök felügyelete alatt igazgassa.

Az Egyháznak feladatai teljesítéséhez szüksége van anyagi javakra, amelyeknek birtoklása és megfelelő kezelése olyan alapvető célokat szolgál, mint a szent liturgia méltó megtartása, a szolgálattevők tisztes ellátásának biztosítása, a szent apostoli tevékenység, valamint a segítő szeretet cselekedeteinek gyakorlása – különösen a szegények iránt.

A főpásztor ezért szeretné, hogy a papság képviselőinek átfogó képe és folyamatos rálátása legyen a főegyházmegye gazdálkodására, pénzügyi helyzetére.

Az ülésen szó volt a plébániai zárszámadások és költségvetések átvizsgálásának tapasztalatairól, a megítélt pályázati források felhasználásáról, új pályázati lehetőségek megnyílásáról, valamint a veszprémi várban lévő egyházi épületek megújulásának folyamatáról és az ezt irányító Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság működéséről.

Téma volt még az egyházi intézményfinanszírozás rendszerének változása, illetve a jelenlévők meghallgatták az érsekség belső ellenőrének beszámolóját is.

Az ülés közös imádsággal zárult.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria