Ünnepélyes püspöki szentmisével kezdődött meg a tanév a Győri Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2018. szeptember 12., szerda | 12:10

Szeptember 10-én Veres András győri megyéspüspök ünnepélyes tanévnyitó szentmisét mutatott be a szeminárium kápolnájában. Ezzel kezdetét vette a 2018/19-es tanév a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. A szentmisén részt vettek a szeminárium elöljárói, tanárai és papnövendékei.


Szentbeszédében a főpásztor a napi zsolozsma reggeli dicséretének egyik kérését alapul véve beszélt a papi hivatás ajándékáról: „Tekints reánk, Urunk, akik mindennapi munkánkat vállaljuk, és alakíts tetszésed szerint, amikor elfogadsz minket munkatársaidnak!” A papi hivatás ajándék és titok, amelyet nem feltétlenül a legkiválóbbak kapnak meg. Hiszen Isten választja ki az embert szolgálatára, és nem mi választjuk őt. Pál apostolhoz és az apostolokhoz hasonlóan nekünk is tisztában kell lennünk azzal, hogy Isten kegyelme az, amely alkalmassá tehet minket a hivatás betöltésére. Istentől kapott meghívás, Jézus és az apostolok példáján keresztül, a Szentlélek segítő kegyelmével.

Ehhez azonban szükség van arra, hogy átadjuk magunkat az Isten formáló kezének, hogy alkalmassá váljunk valóban arra, amire meghívott bennünket, akár a saját elképzeléseinkről való lemondás árán is. Mindnyájunknak számolnunk kell azzal, hogy megpróbáltatások árán tudunk olyanná válni, amilyenné az Isten gondolt bennünket formálni. Ehhez odaadásra, kitartásra, hűségre, szeretetre van szükség, és természetesen arra, hogy mindig tudjon, akarjon az ember újrakezdeni. Ne fáradjunk bele, szüntelen törekedjünk arra, hogy Istennek kedve teljék bennünk, hogy Isten akarata szerinti emberekké formálódjunk – biztatott szentbeszédében Veres András.

A szeminárium közössége örömmel fogadja az elsőéveseket. Idén öt győri és két szombathelyi papnövendék kezdte meg tanulmányait a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben.

Szöveg: Kelemen Dávid/Győri Egyházmegye

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria