Útszéli keresztet áldottak meg Baktalórántházán

Hazai – 2021. július 12., hétfő | 14:39

A Németh család Isten dicsőségére keresztet állíttatott Baktalórántházán, a 41-es főút mentén, a Vasút út és az Állomás út kereszteződésében. A keresztet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg június 13-án.

A keresztmegáldáson részt vettek a baktalórántházi egyházközség és filiái hívei, de más környező falvakból, városokból is jöttek a manapság már ritkaságszámba menő eseményre.

A Németh házaspár idén ünnepli házasságkötésük 45. évfordulóját. A kereszt állításának lelki hátterét, motivációját Juhász Imre plébános ismertette a jelenlévőkkel. Többek között elmondta: „Feltehetjük a kérdést, mi indította a házaspárt ennek a keresztnek a felállítására?

Ennek az útkereszteződésnek a másik oldalán már korábban is állott egy kőkereszt, de azt a főút szélesítésekor elbontották. Az évek során darabjai elvesztek. Hiánya bántotta az itt élő emberek lelkivilágát. A másik motiváció az, amit a szülők azóta sem tudtak feldolgozni, hogy gyermeküket az iskola előtt halálra gázolták.

Ám Isten akaratából ismét vállalták az élet szolgálatát, és egy ikerterhességnek induló várandósságból egy gyermekük született. Majd később az isteni kegyelem úgy hozta, hogy a számos akadály és próbatétel ellenére ikerunokákkal is megajándékozta őket a Mindenható.

2015 áprilisában, a csodatévő Máriapócsi Szűzanya előtt fogadalmat tettek a megfogant ikermagzatok megszületése kapcsán: ha kérésük kedves a Mennyei Atya előtt, és meghallgatásra talál az unokák születését illetően, Isten dicsőségére hálából keresztet állíttatnak. 2015. október 10-én hét hónapra megszülettek az ikrek, egészségesen – most öt és fél évesek, a Szent Imre Katolikus Óvoda növendékei. Ekkor, 2015 őszén, a nagyszülők elkezdték gyűjteni hónapról hónapra, kisebb összegeket félretéve a kereszt árát; 5 év alatt, 2020-ra sikerült összegyűjteni a megfelelő összeget. Isten elvett egy gyermeket családjukból, és adott hármat helyette...”

A kereszt alapjának készítése 2020 májusában kezdődött el, majd hétről hétre haladtak előre a munkálatokkal. Ugyanezen év szeptemberére elkészült a kereszt Joó Tibor kőfaragómester keze munkája nyomán. A korpusz Częstochowából érkezett.

„A kereszt megáldásával megköszönjük a család nevében és velük együtt az Úrnak, hogy a nehézségek és a próbatételek után megvalósult mindaz, amit Szent Pál szeretethimnuszában így fogalmazott: »Most megmarad a hit, a remény, a szeretet – ez a három, de köztük a legnagyobb a szeretet«” – mondta Juhász Imre plébános.

Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta a keresztet. A püspök beszédében hangsúlyozta: „Hálásak vagyunk ezért a jelért. A kereszt Isten szeretetének a jele, nem kivégzőeszköz. Így szeret bennünket, hogy életét is odaadta értünk, mert ő nem szenvedni szeretett, hanem minket, embereket szeretett. Azt akarja, hogy válaszoljunk erre a szeretetre, és ha válaszolunk, akkor kialakul közöttünk egy olyan mély kapcsolat, ami egy örökkévalóságon át fog tartani.

A kereszt égre mutató jel. Pál József Csaba temesvári püspök a szentelése utáni beszédében így fogalmazott:

ha én az égre mutatok, a bölcs ember nem az ujjamat nézi, hanem az eget.

Amikor erre járunk, akkor egy égre mutató jelet látunk, fölnézünk az égre, és megköszönjük Istennek az életünket, megköszönjük mindazt, amit kaptunk tőle, és kérjük, segítsen minket, hogy képesek legyünk mi is égre mutató jelek lenni, Isten szeretetéről tanúságot tenni a hétköznapokban és az ünnepnapokon egyaránt.”

Az egri Szent István Rádió a Krisztus-kereszt az erdőn című sorozatában június 13-án került adásba a riport – és jelenleg visszahallgatható –, amelyben elhangzik a kereszt állításának története.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria