Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

Hazai – 2018. április 26., csütörtök | 18:05

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az idei Keresztény Szigeten, amelynek védnökei: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök.

A Keresztény Szigetet beharangozó április 25-i háttérbeszélgetésen Makláry Ákos görögkatolikus lelkész, a KÉSZ elnöke a rendezvény ökumenikus jellegére hívta fel a figyelmet, rámutatva, milyen fontos, hogy ne csak a januári ökumenikus imaheteken találkozzanak a különböző felekezetű keresztények. Azt is kiemelte, hogy olyan, több generációt megszólító programról van szó, amely a vidéket és a fővárost is össze tudja kapcsolni.

Hadi Péter, az ÉrMe Hálózat alelnöke elmondta: szellemi, lelki és fizikai értelemben is feltöltő napot terveznek. Többek között az is a céljuk, hogy az egyházakon belül és az arra fogékony érdeklődőknek is megmutassák, hogy a keresztények is lehetnek vagányak.

Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok könnyű súlyú evezős örömmel vállalta a felkérést a test és lélek kapcsolatával foglalkozó pódiumbeszélgetésre. Szeretne olyan példakép lenni, aki istenhitre inspirálja az embereket. A Süveges Gergő által vezetett pódiumbeszélgetések résztvevője lesz mások mellett Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató; Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója is.

„A mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amihez a legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja. Mi keresztény értékrend szerinti közös kincskeresésre hívjuk az érdeklődőket, hogy az információk tengerében megtaláljuk a drágagyöngyöket” – írják a szervezők a rendezvény sajtóközleményében.

A szabadegyetem-szerű programsorozat négy pódiumbeszélgetése közül az első a generációk megduplázódásával foglalkozik – erről Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológus-jelölt osztja majd meg a gondolatait a jelenlévőkkel.

Ahhoz, hogy miként legyen egészséges a testünk és a lelkünk is, Hirling Zsolt és Szekeres Pál mellett Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával, elhízással foglalkozó orvos és Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium vívóprogramjának vezetője is ad majd ötleteket.

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról Bártfay Katalin M. Zsuzsanna, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója; Dejcsics Konrád OSB; Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja folytat beszélgetést.

A legtöbb erkölcsi dilemmát felvető kérdés minden bizonnyal az utolsó beszélgetés során kerül elő, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztény értékrend viszonyát fogja boncolgatni. E beszélgetés résztvevői: az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

A felnőtteknek szóló eszmecserék alatt a gyermekeket egész nap különböző programok, koncert és interaktív bábelőadás várja. Kint lesznek a MotorkerékPálosok; a Pető Sportegyesület szervezésében parasportolókkal is együtt lehet sportolni. Lehet majd jót enni és inni számos keresztény vállalkozás jóvoltából, és bemutatkozik mintegy harminc keresztény civil szervezet.

A főszervező ÉrtékMegőrző Hálózat családi napja három éve lett nyitott rendezvénnyé. Tavaly a Margit-sziget felújítása ellenére is kétezren látogattak ki az eseményre.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán olvasható.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria