Váljunk áldássá az egész világnak! – Megújult a nagykállói Korányi-iskola

Hazai – 2021. december 27., hétfő | 10:55

Ünnepélyesen átadták Nagykállón a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium megújult épületrészeit december 21-én. A szentelési szertartást Papp Tibor főhelynök végezte Szabó Tamás pasztorális helynökkel, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási referensével; Grunda Dáviddal, az intézmény lelki igazgatójával és Lipcsák Tamás nagykállói parókussal együtt.

Ablakcsere, hőszigetelés, napelemek elhelyezése – a fejlesztéseknek köszönhetően jelentős mértékben javult a nagykállói intézmény energetikai besorolása. A kollégiumi intézményegység is sokat változott az elmúlt időszakban. Az iskola a felújítással nemcsak a mai kor elvárásainak megfelelő energiatakarékos épületté vált, hanem Nagykálló város legszebb intézményévé is.

Szenteltvízzel hintették meg az épület minden megújult helyiségét, majd Szabó Tamás elmélkedését hallgatták meg a jelenlévők. „Egy csillag valahol napkeleten, angyali szózat valahol a pusztában és áldás itt, az iskolában: jelek és üzenetek. Jelek és üzenetek azoknak, akik meg akarják látni a láthatók mögött a láthatatlant, azoknak, akik meg akarják hallani a hangok mögötti hallhatatlant, akik a végesben fel akarják ismerni a végtelent” – kezdte az oktatási referens, összekapcsolva az ünnepség és a közelgő ünnep egyes mozzanatait.

Ilyen egy áldás: ajándék és küldetés. Ajándék, melyben felismerhetjük létünk gazdagságának végtelenségét, s küldetés, feladat, hogy megmutassuk és átadjuk másoknak is ezt a csodát”

– magyarázta.

Ez az áldás bátorítás mindannyiunknak, hogy merjünk a bölcsekkel együtt a bölcsesség útjára térni, hogy merjünk a pásztorokkal a hódolat útjára indulni, hogy merjünk erről a csodáról másoknak is valódi jeleket megmutatni. Ez az áldás, ahogyan a többi karácsonyi jel is, bátorítás: „merjünk áldássá válni az egész világnak” – zárta beszédét Tamás atya.

Gincsai Zoltán igazgató házigazdaként – visszautalva Szabó Tamás gondolataira, a fizikai világunkban minket körülvevő jelekről szólt: „Nehéz romos iskolába járó gyerekeknek tudományokról és Isten szeretetéről beszélni, s bár nem minden a fizikai környezet, de az ebben az iskolában látható újítások összefogásról, gondoskodásról, szeretetről tanúskodnak, és a jövőbe vetett hitről, hogy e falak között mindig lesz gyerek és tanár.”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében egy aznapi személyes élményét osztotta meg a napfelkeltéről. Egy fénysugárról beszélt, mely megjelenik életünkben. „Az adventi időszak utolsó napjaiban vagyunk, az év legrövidebb, legsötétebb napján, várjuk az Úr születését. Ilyenkor próbálunk változni, jobbak, kedvesebbek, mások felé odafigyelőbbek lenni. Az egyházi iskola ebben nagyon sokat segít” – mondta.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője kifejezte örömét, hogy a nyírbátori választókörzetben hat oktatási-nevelési intézményt működtet a Görögkatolikus Egyház.

2017-ben vette át a Nyíregyházi Egyházmegye a nagy múltú Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium fenntartását. A Nyíregyházi Egyházmegye mint a területén lévő közoktatási intézmények fenntartó szervezete a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.13 „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára” tárgyú felhívására 2019. október 4-én támogatási kérelmet nyújtott be. Az energetikai korszerűsítés az 1975-ben épült kollégiumot érintette, a felújítással a négyszintes épület BB energetikai minőség szerinti besorolású lett.

A teljes írás ITT olvasható.

Szerző és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria