Váltsuk tettekre az evangéliumot – Templommegáldás és bérmálás Iharoson

Hazai – 2022. június 30., csütörtök | 9:05

Varga László kaposvári megyéspüspök június 26-án megáldotta a felújított iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomot és a templom körül kialakított keresztutat, majd ünnepi szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét tizenegy fiatalnak.

Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes, plébános az iharosi ünnepen elmondta: a felújítás keretében elkészült a templom külső rekonstrukciója, megújult a járda és a bejárati rész, valamint kicserélték a vízvezetéket és a tetőt.

Varga László püspök megáldotta a megújult Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomot, illetve a templom körül kialakított keresztutat, majd ünnepi szentmise keretében tizenegy fiatalt részesített a bérmálás szentségében.

A főpásztor homíliájában a bérmálkozókhoz szólt: Jó ideje készültök már a szentség felvételére. Ami a mai napon történik, az nem befejezés, hanem kezdet. Amit eddig megtanultatok és megismertetek, annak szárba kell szökkennie az életetekben.

Az evangéliumban Jézus odafordul valakihez, és azt mondja: „Kövess engem!” A folytatás annak a döntésnek a meghozatala, hogy nemcsak vallásos akarok lenni, nemcsak hittanra vagy misére akarok járni, hanem követni akarom Krisztust. A kereszténység akkor kezdődik igazán, amikor ki-ki meghozza személyes döntését, hogy követni akarja az Urat. Ekkor Jézus első kérdése ez: „mit hagysz el értem? Ha követni akarsz, akkor ennek ára van. Miről mondasz le az irántam való szeretetből?” Erre a kérdésre sokféle választ lehet megfogalmazni.

Hajlandóak vagyunk-e például lemondani mi keresztények a haragról, a gyűlölködésről és a bosszúról? – folytatta beszédét Varga László. – Az evangéliumban arról hallottunk, hogy Jézus átmegy tanítványaival a szamáriaiak földjén, akik nem fogadják be őt. A tanítványok bosszúból le akarják hívni a villámot rájuk, erre Jézus azt mondja: nem tudjátok, milyen lélek lakozik bennetek.

Hajlandóak vagyunk-e Krisztus iránti szeretetből lemondani az ellenségeskedésről és a gyűlölködésről, majd elindulni a szeretet és megbocsátás, kiengesztelődés útján? Ha amellett döntök, hogy szeretni akarom embertársaimat úgy, ahogyan Jézus tanította, egészen a végsőkig, az ellenség szeretetéig, akkor az első, amiről le kell mondanom, az a bosszú. A bosszú legegyszerűbb formája a pletyka, amikor a másik háta mögött beszélünk – fejtette ki a főpásztor. – Amikor elkezdünk pletykálni és rosszat mondunk a másikról, akkor megfertőzzük az embertársaink szívét a bűnnel. Elültetjük a gyanút azoknak a szívében, akik ezt hallgatják. Finoman bosszút állunk az ellenségünkön. Nem támadjuk nyíltan, csak lejáratjuk.

Készek vagyunk-e mi, keresztények Krisztus iránti szeretetből lemondani a bosszúról? Ha igen, akkor már hatalmasat léptünk előre a szeretet útján. Jézus azt mondja: „ha szerettek engem, tartsátok meg parancsaimat.”

Nem elég csak azt mondani, hogy nagyon szeretlek, Úr Jézus, de közben nem teszem meg, amit mond – hangsúlyozta Varga László püspök. –

Az iránta való szeretetnek mértéke nem az emelkedett szív, hanem az evangélium tettekre váltása. Ezzel is adósai vagyunk a világnak, a környezetünknek.

Általában nem az örömhírt éljük, hanem élünk a világban, és időnként megpróbálunk jó emberek lenni. Jézus azonban többet kér tőlünk. Nemcsak azt kéri, hogy legyünk rendes állampolgárok, jó emberek, hanem azt, hogy váltsuk tettekre az ő tanítását, az evangéliumot.

Ez is annak a döntésnek a következménye, hogy követni akarom Krisztust – fogalmazott homíliájában a kaposvári megyéspüspök.

A főpásztor a szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét az arra felkészült tizenegy fiatalnak.

Szöveg: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria