Van másik út – Elindult a magyarországi FEMM Health cikluskövetés-oktató képzés

Hazai – 2022. október 26., szerda | 14:13

Október 21-én került sor az első magyarországi FEMM Health oktatói képzésre a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában.

A Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” elnevezésű projektje keretében először valósul meg az első magyar nyelvű, jelenléti FEMM Health oktatói képzés. A FEMM Health a cikluskövetési módszerek egyike, amely egyben átfogó női egészségügyi program is.

A tizenhat résztvevőt Schaffler Orsolya cikluskövetés-oktató köszöntötte. Kiemelte, hogy a program jelenleg az oktató- és orvosképzésre fókuszál főleg, hiszen kiemelt fontosságú cél a magyar társadalom minél szélesebb rétegének megszólítása. A négyalkalmas képzést Vizer Anna belgyógyász, endokrinológus, Kállai Csilla háziorvos és Kovács Ágnes Ilona szülésznő, perinatális tanácsadó tartják. Mindhárom szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a nők megismerjék és megértsék a saját testük működését. Ennek eszközei a cikluskövetési módszerek is, amelyek az önmegfigyelésen kívül a kapott adatok kiértékelésére, valamint szükség szerint további lépések megtervezésére is lehetőséget adnak. Mindhárman hangsúlyozták a ciklus követésének fontosságát, hiszen a nők ezáltal is segíthetik az orvosok munkáját, akik egy-egy vezetett táblázatból, a feljegyzett értékekből több, az egészségre vonatkozó információt is ki tudnak nyerni.

A résztvevők az egész országból érkeztek: Zala megyétől Debrecenig főállású édesanyák, tanárok, végzős gimnazisták, védőnőnek tanulók, felsőoktatásban dolgozók, jogász és műszaki végzettségűek is jelentkeztek a programra. Egy cél vezérelt mindenkit: a szűkebb és tágabb környezetükben megismertetni a cikluskövetési módszereket. Nem csupán a várandósság elősegítése vagy elkerülése érdekében, hanem azért is, mert a módszer elsajátítása által a nők jobban megértik saját testi és lelki működésüket.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria