Varga László püspök megáldotta az alsóbogáti Páduai Szent Antal-kápolnát

Hazai – 2022. június 15., szerda | 15:45

Június 13-án, Páduai Szent Antal emléknapján Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szabadtéri szentmisét a Somogy megyei Alsóbogáton, majd megáldotta a megújult Páduai Szent Antal-kápolnát.

A főpásztor prédikációjában saját megtéréséről beszélt, majd Páduai Szent Antal kapcsán a Krisztus iránti szenvedélyes szeretetről.

Páduai Szent Antal fiatalemberként tért meg. Mindent odaadott Krisztusért, s olyan fokon lángolt ebben a Krisztus iránti szeretetben, hogy tömegek tértek meg a prédikációi hatására. Ha elkezdett beszélni bárhol Európában, ott rengetegen tartottak bűnbánatot, tértek meg, s akarták követni Jézus Krisztust.

Ez a szenvedélyes szeretet az, amire nagy szükség van Somogyban is, a Kaposvári Egyházmegyében is. Kevés a „fáklya-ember”, akinek szívében az Isten szeretetének tüze olyan szinten ég, hogy az egész lényét átjárja. Csak azok az emberek tudnak másokat is lángra lobbantani, tudják mások szívét megérinteni, akikben szintén ott ég az Isten iránti szenvedélyes szeretet.

Páduai Szent Antal ezek közé tartozott. Kérjük a közbenjárását, hogy segítsen nekünk, mint testvérünk, hiszen egy úton járunk, hogy a mi szívünkben is lángra lobbanjon a Krisztus iránti szeretet olyan szinten, hogy az mindent meghatározzon. A viselkedésünket, szavainkat, gondolkozásunkat, tetteinket és vágyainkat is – fogalmazott Varga László.

*

Az alsóbogáti kápolnát az Inkey család házi kápolnának építette 1850-ben. Védőszentjéül Páduai Szent Antalt választották. Az oltárképet Barabás Miklós, a magyar biedermeier festészet egyik legkiválóbb mestere festette.

Az alkotást 1992-ben ellopták, s csak két év múlva került elő megrongálódott állapotban; az eredeti képkeretből kivágták a képet, Barabás Miklós szignója nélkül. Restaurálását a Magyar Szépművészeti Múzeumban végezték. A kápolnát később felújították, az oltárképet csak ezután hozták vissza eredeti, méltó helyére.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria