Városi keresztút Nyíregyházán

Hazai – 2018. március 25., vasárnap | 16:04

Március 24-én, szombaton 27. alkalommal tartottak városi keresztutat Nyíregyházán, melyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Bosák Nándor nyugalmazott püspök is részt vett. Az idei keresztút elmélkedéseit Bosák Nándor püspök az irgalmasság évére írta, de üzenete ma is aktuális.

A Szent Antal-plébánia kápolnájától indult a menet. Felföldi László helynök, plébános bevezető gondolataiban a huszonhét évvel ezelőtti, első városi keresztútra emlékeztetett – számolt be az eseményről Román Csaba akolitus.

Kis István prelátus az első stáció elmondásával útjára indította a liturgikus menetet, kötel ötszáz hívő részvételével; köztük a környező településekről érkezők – kálmánháziak, nagycserkesziek, sóstóhegyiek, orosiak, nyírszőlősiek – a hagyományos fekete gyászviseletben. 

Hagyomány, hogy az állomásokat a környező települések bizánci és latin rítusú hívei imádkozzák. Jelen vannak évek óta Jósaváros katolikusai, Borbánya kertvárosi hívei és a fiatal lakótelep, Örökösföld közösségeinek tanúságtevői is.

Idén is várta a keresztutat járók menetét temploma előtt Gál Sándor református esperes – ő végezte az ötödik állomást. Továbbindulva zúgni kezdtek a görögkatolikus Szent Miklós-székesegyház harangjai. A szeminárium kispapjai elöljárójukkal várták a keresztet a püspökség kapujában.

A város ravatalozójához érkezett a menet, ahol Palánki Ferenc püspök a tizenötödik állomásről, a feltámadásról elmélkedett. Főpásztori áldással zárult a városi keresztút Nyíregyházán.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria