Vasárnap péterfilléreket gyűjtenek a templomokban a pápa karitatív céljaira

Hazai – 2019. június 28., péntek | 15:25

A Magyar Katolikus Egyház a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén június 30-án tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják. Ferenc pápához örömmel társulunk ezen a vasárnapon, hogy ezáltal is megéljük a közösséget a világegyházzal.

Tavaly a magyar egyház közel 62 millió forintnyi adományt küldött a pápa karitatív céljaira. A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek felajánlásait, például banki átutalással is tudják segíteni a pápa által támogatott rászorulókat – számlaszám: Fineco Bank S.p.A. IT 52 S 03015 03200 000003501166 EUR, bic: FEBIITM1, swift: UNCRITMM, tárgy: Obolo di San Pietro (Peter’s Pence), név és teljes lakcím feltüntetésével –; postán, csekken is fogadja a Szentatya az adományokat a Città del Vaticano 00120 címen.

Az úgynevezett péterfillérek gyűjtése a 8. században kezdődött, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált az európai országokban is. Noha a reformáció korában elmaradt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált. Ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés, több évtizedes kényszerű szünet után.

Forrás és fotó: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria